AUGUST '89, campanie TVR Moldova | Primul ziar în limba română, "Glasul", a fost tipărit clandestin, în Letonia

  • 08 August 2019 11:54
AUGUST '89, campanie TVR Moldova | Primul ziar în limba română,

Suflul renașterii naționale și dorința arzătoare de a reveni la grafia latină, a dat naștere, la sfârșitul anilor optzeci, la apariția, la Chișinău, a primului ziar în limba română  - "Glasul". Tipărită la început clandestin, la Riga și Vilnius, publicația a devenit colacul de salvare al oamenilor aflați într-un noian de cuvinte rusești, străine multor români din Basarabia.

Ziarul Glasul a aparut la inițiativa lui Ion Druță, care a încurajat revenirea la alfabetul latin ca o șansă de consolidare a poziției limbii române în Basarabia. A fost un pas pentru recuperarea identității naționale, iar publicația a ieșit de sub tipar în toamna anului 1988. Mai apoi, ideea a fost preluată de poeta Leonida Lari.

 
Primul număr al Ziarului Glasul a fost tipărit clandestin la Riga, în Letonia. În Republica Moldova nu erau condiții tehnice dar mai ales era împotrivirea autorităților de a tipări vreun text românesc. De aceea, misiunea era greu de îndeplinit.

Al doilea număr a fost tipărit, în aceleași condiții, la Vilnius. Un mare ajutor a venit de la Lica Melnic, fiica fostului rector al Universității de Stat din Moldova, de la Boris Melnic și de la soția unui celebru regizor pe atunci în Lituania.

Eugenia Duca a finanțat integral tipărirea ziarului, asumandu-și, alaturi de ceilalți, un risc enorm pentru ca basarabenii să revină la grafia latină.

S-au întors din Lituania cu un camion încărcat cu o sută de mii de exemplare aici, în Basarabia.

Pe atunci, cel mai scump ziar sovietic era Pravda, gazeta a  Partidului Comunist, și costa 3 copeici. Chiar dacă Ziarul "Glasul" era de 33 de ori mai costisitor, se vindea ca pâinea caldă, la prețul de o rublă. Erau articole despre importanța de a ne cunoaște limba și istoria cea adevărată și de a respinge minciunile sovietice.

Ziarul este rezultatul unei munci titanice a promotorilor alfabetului latin.

Mulți mai păstrează acest ziar, în special, primele numere, ca pe un lucru sacru, un obiect de relicvă.

31 august 1989 a însemnat un pas important in renașterea națională a românilor din Basarabia. Ziarul Glasul nu a mai trebuit tipărit clandestin. Al treilea număr al publicației a vazut lumina tiparului la Orhei, iar numărul patru, în condiții legale, firești, la Chișinău. Publicația s-a tiparit  până în anul 2012, când a apărut versiunea electronică.
 
Sursa: TVRMOLDOVA.MD
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău