AUGUST '89, campanie TVR Moldova | Anual, peste 5.000 de titluri de carte în limba română intră în colecțiile Bibliotecii Naționale

  • 07 August 2019 14:55
AUGUST '89, campanie TVR Moldova | Anual, peste 5.000 de titluri de carte în limba română intră în colecțiile Bibliotecii Naționale

Biblioteca Națională din Chișinău poate fi considerată, pe bună dreptate, cetatea limbii române. Mulți dintre iluștrii scriitorii contemporani, dar și cei care au trecut în eternitate, au lăsat creațiile lor drept mărturie a zbuciumului pentru adevărul istoric și grafia latină - haina firească a limbii române. Grație donațiilor de carte ale României, instituția este în prezent cea mai bogată în colecții de literatură română și universală.

Biblioteca Națională este un adevărat templu al limbii române. De-a lungul anilor, aici a fost adunată cu grijă zestrea sprituală a acestu neam și o parte impunătoare a tezaurului românesc scris. De la 89 și până în prezent, instituția și-a completat colecțiile cu scrierile autorilor contemporani precum Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Emilian Galaicu-Păun, Vitalie Ciobanu și mulți alții, care, prin creația lor, au dat valoare și au promovat limba și literatura română.


În anii 90, fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogățit considerabil datorită donațiilor din România. Doar în anul 1992, din partea Guvernului de la Bucuresti, Biblioteca Națională a Moldovei, dar și alte biblioteci publice, au primit peste 900 de mii de volume de carte în limba română.

Este extrem de important rolul scriitorilor la îmbogățirea colecțiiei bibliotecii. Ei reprezintă surse continue de completare a tezaurului scris.

Pe parcursul a 30 de ani, biblioteca a beneficiat de donații din partea mai multor personalități din domeniul politic, economic sau cultural.

Operele scriitorilor basarabeni, care au pus umărul la restabilirea adevărului istoric, la revenirea alfabetului latin, sunt păstrate în Secția "Lectura publică", Sectorul "Carte contemporană" a Bibliotecii.

Opera inegalabilului Grigore Vieru, numit și poetul limbii române, al lacrimii și al durerii, al curajului și al bărbăției neîngenuncheate, opera căruia ne reunește permanent sub semnul mamei, al libertății și al eternității, are un loc aparte pe rafturile bibliotecii.

În opinia prozatorului Vladimir Beșleagă, un rol esențial în completarea colecțiilor Bibliotecii Naționale îl au și editurile.

Este deja o tradiție ca la Biblioteca Națională să se desfășoare anual Salonul Intrernațional de Carte. Acolo sunt prezentate mii de titluri de carte ale editurilor din țară și străinătate. În acest an, va fi organizată cea de-a 28-a ediție.

Peste 5000 de titluri de carte în limba română intră anual în colecțiile Bibliotecii Naționale. Acest testament scris al înaintașilor, este păstrat cu sfințenie pe rafturile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, pentru a fi lăsat drept moștenire generațiilor viitoare.

Sursa: TVRMOLDOVA.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău