Auditorii Curții de Conturi susțin că le-a fost îngrădit accesul la informații privind bugetul de stat. Ce încălcări au depistat

  • 11 Iulie 2018 11:54
Auditorii Curții de Conturi susțin că le-a fost îngrădit accesul la informații privind bugetul de stat. Ce încălcări au depistat

Auditorii Curții de Conturi, care au verificat executarea bugetuluid e stat pentru anul 2017, susțin că le-a fost limitată posibilitatea verificării, contrapunerii și confirmării informațiilor raportate la creanțe, datorii și situații patrimoniale.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, auditul financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pentru anul 2017 a fost audiat, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe. 

„Auditul a constatat neconfirmarea prin verificări reciproce cu alți administratori a veniturilor încasate la bugetul de stat în sumă 926,9 milioane de lei, precum și neasigurarea verificărilor reciproce între Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat privind contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, în sumă de 20,3 miioane de lei”, au informat reprezentanții Curții de Conturi.

De asemenea, auditul a constatat că au fost efectuate, contrar prevederilor legale, restituirea TVA în contul achitării restanțelor contribuabililor la contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, în sumă totală de peste 9 milioane de lei. Potrivit raportului, se mai constată neînchiderea conturilor trezoreriale cu soldurile mijloacelor intrate temporar în posesie, în sumă totală de 830,6 mii lei, la 6 ministere reorganizate. 

Experții susțin că nu a fost respectat calendarul bugetar la elaborarea, aprobarea și raportarea bugetului de stat, precum și ordinea cronologică de achitare a documentelor executorii după data înregistrării setului de documente la Trezoreria de Stat și celei de achitare în 144 de cazuri (7,9 milioane de lei). Auditorii au mai depistat creșterea creanțelor și datoriilor autorităților sau instituțiilor bugetare, care au însumat la 31 decembrie 2017 981,5 milioane de lei și, respectiv, 743,1 milioane de lei. Auditul a mai atras atenția asupra neasigurării prezentării depline a informației consolidate aferente rapoartelor financiare ale autorităților publice centrale și ale unităților administrativ-teritoriale, acestea neregăsindu-se în formatul și componența Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat.  

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a solicitat să fie prezentată Parlamentului lista instituțiilor care au prezentat echipei de audit informații cu întârziere sau au îngrădit accesul la informații.

Comisia economie, buget și finanțe a luat act de Raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2017 și va propune Biroului permanent pentru ca documentul să fie dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău