AUDIO | Igor Cașu, despre publicarea listelor moldovenilor deportați în iulie 1949: „Este un act de justiție ce ține de memoria istorică”

  • 06 Iulie 2022 16:08
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 73 de ani de la deportările în masă a moldovenilor în Siberia. În total, în perioada 5-9 iulie 1949, sovieticii au ridicat și dus în Siberia 35.796 de persoane. Agenția Națională a Arhivelor de la Chișinău a publicat, în premieră, listele cu numele a 35.144 de basarabeni care au fost ridicați de NKVD-ul sovietic în cadrul operațiunii „Iug” (Sud). Listele conțin numele a 99 la sută din numărul total al persoanelor deportate în cadrul acestei operațiuni.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a spus că publicarea acestor liste reprezintă „un act de justiție ce ține de memoria istorică” și urmărește, între altele, reconstituirea acelor evenimente tragice de acum 73 de ani.

„Prin faptul că am pus în circulație aceste liste, oferim posibilitate tuturor foștilor deportați, rudelor acestora din toate localitățile Rep. Moldova să-și găsească apropiații și să identifice exact trenul cu care au fost duși. Este un act extraordinar pentru memoria lor”, spune Igor Cașu.

Istoricul a mai spus că sovieticii au utilizat în jur de două mii de camioane pentru transportarea moldovenilor spre stațiile de tren.

Igor Cașu mai spune că rămân încă foarte multe părți necunoscute ale deportărilor. De exemplu, spune el, au existat liste mult mai cuprinzătoare, alcătuite cu mult timp înainte de deportare.

„Au fost cel puțin două trieri, două campanii”, existând și cazuri de corupție, iar pe fondul „îndeplinirii planului” au fost deportați circa 1.000 de oameni fără ca aceștia să corespundă unor criterii clare pentru deportare.

Igor Cașu a mai povestit în interviul pentru Radio Chișinău că după ce au fost eliberați din Gulaguri, moldovenilor li s-a interzis să revină la baștină. Totuși, dintre deportații rămași în viață, circa 80% au reușit să revină prin anii 60 în RSS Moldovenească, dar au fost marginalizați, având un statut semilegal.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău