Audieri privind majorarea prețurilor la produsele petroliere. „Aud acest ping pong între Consiliul Concurenței și ANRE în ultimii zece ani”

  • 03 Februarie 2021 13:52
Audieri privind majorarea prețurilor la produsele petroliere. „Aud acest ping pong între Consiliul Concurenței și ANRE în ultimii zece ani”

Consiliul Concurenței a inițiat investigații pe cazul majorării prețurilor la produsele petroliere la începutul acestui an de către șase cele mai mari companii. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, iar unii deputați au acuzat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de faptul că ar promova interesele petroliștilor. Aceștia acuză la rândul lor, presiuni din partea statului. 

Consiliul Concurenței a constatat că petroliștii reacționează aproape imediat la creșterea cotațiilor petrolului pe piețele internaționale, majorând prețul la pompă, dar transpun cu întârzieri de durată scăderea prețurilor. Astfel, se creează o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, a declarat președintele.


El s-a referit și la scumpirile de la mijlocul lunii ianuarie, menționând că principalele companii au majorat prețurile aproape concomitent și cu același preț. În acest context, Consiliul Concurenței a pornit o investigație care vizează șase cele mai mari companii pentru presupuse practici anticoncurențiale și înțelegeri de cartel, a anunțat Marcel Răducan.

„Consiliul Concurenței a constatat că întreprinderile concurente de pe piață adoptă un comportament similar din punct de vedere al modificării prețurilor. Consiliul a inițiat o investigație pe caz cu privire la presupuse practici anticoncurențiale, înțelegeri de cartel și abuz de poziții dominante, în privința a șase companii. Informațiile sunt în proces de analiză și sistematizare”, a spus Marcel Răducan.


La rândul lor, reprezentanții petroliștilor prezenți la audieri au acuzat presiuni din partea politicului de a menține prețul în preajma campaniilor electorale, dar și lipsa unor reglementări predictibile. 


În cadrul dezbaterilor au răsunat mai multe acuzații la adresa ANRE care nu ar depune toate eforturile pentru a reglementa prețurile. Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.


„Aud acest ping pong între Consiliul Concurenței și ANRE în ultimii zece ani. ANRE toit timpul spunea că ei controlează doar rentabilitatea. Acest vacuum a fost foarte convenabile pentru cineva. Până astăzi credeam că ANRE este un pic mai indepoendent, dar am tras concluzia că sunteți avocatul petroliștilor”, a afirmat Alexandru Slusari.


În același timp, directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă a menționat că legislația îi oferă instituției un spațiu limitat de acțiune în domeniul stabilirii prețurilor. „Noi nu putem să depășim atribuțiile noastre. Voi, legiuitorii ați creat o lege pe care ne-ați dat-o ca instrument. Legea aceasta nu prevede că noi putem să intervenim când vrem. Noi putem interveni o singură dată când vorbim de 10% rentabilitate. Mai mult noi nu putem să facem nimic”, a menționat Veaceslav Untlă. 

Deputații au vorbit și despre posibilitatea revenirii la o practică mai veche, când ANRE stabilea prețurile la produsele petroliere o dată la două săptămâni. De asemenea, s-a decis crearea unui grup de lucru în acest sens.

Amintim că la mijlocul lunii ianuarie prețul benzinei la pompă a crescut cu aproximativ un leu/litrul, la motorină cu 90 de bani, iar la gazul lichefiat cu 60 de bani. Importatorii au motivat majorarea prin creșterea accizei și evoluțiile cotației petrolului pe piețele internaționale. O altă scumpire a carburanților a avut loc în luna decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău