Audieri la Parlament privind asigurarea securității energetice a Republicii Moldova

  • 01 Noiembrie 2019 16:05
Audieri la Parlament privind asigurarea securității energetice a Republicii Moldova

Subiectul asigurării securității energetice a Republicii Moldova a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au informat despre etapele de implementare a proiectelor de interconectare a sistemului energetic din Republica Moldova și România, precum și cu cel din Ucraina. Relatează Aliona Savca.

Șefului Direcției Politici în Domeniul Energetic din cadrul ministerului Economiei, Călin Negura, a menționat că proiectul privind interconectarea cu sistemul electroenergetic al Ucrainei este de lungă durată și ținând cont de experiența României, Bulgariei și Turciei acesta ar putea dura cel puțin zece ani. În context, el a subliniat că decizia autorităților de a interconecta rețelele electrice din România și Rep. Moldova a fost una corectă, întrucât termenul de implementare a proiectului este mai mic.

„Aceasta demonstrează, încă o dată, că decizia noastră de a asigura piața Republicii Moldova cu surse alternative de energie electrică a fost corectă în sensul celuilalt proiect de interconectare asincronă. Vorbim de stația back to back, având linia electrică aeriană 400 kV existentă de interconectare Isaccea – Vulcănești.”

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc a invocat problema recuperării împrumuturilor. Potrivit lui, acest lucru va avea un impact asupra tarifelor de transport al energiei electrice, inclusiv, asupra tarifelor pentru consumatorii finali.

„Împrumuturile, deja, costă deoarece ele au fost accesate câțiva ani în urmă, dar ele nu sunt reflectate în tarife pentru că nu s-a executat, încă, nimic. De aceea o urgentare a implementării acelor împrumuturi va reduce din impactul asupra acestor tarife.”

Directorul Unității pentru implementarea proiectelor în energetică, Aurelia Samson, a precizat că întârzieri la implementarea proiectului de construcție a stației de la Vulcănești nu există. Ea a subliniat că stația va fi dată în exploatare nu mai devreme de anul 2024.

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu, a solicitat mai multă implicare în implementarea proiectelor.

„Întârzierile ne costă nu numai în termeni de bani monetari, ci în termeni de răbdare a populației și de faptul că noi suntem supuși unor riscuri pe sectorul de securitate energetică extreme. Oricând am putea fi loviți de ceea ce toată lumea încearcă să nu menționeze în acest moment.”

Proiectul de construcție a stației electrice de tip back to back și a liniilor aeriene dintre Vulcănești și Chișinău va costa aproape 261 de milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău