Audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind privatizarea Air Moldova. Chiril Gaburici: Era o situație foarte dificilă. Era o chestie de lungă durată

  • 11 Septembrie 2019 13:23
Audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind privatizarea Air Moldova. Chiril Gaburici: Era o situație foarte dificilă. Era o chestie de lungă durată Bizlaw

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a cerut astăzi sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru a aduce la audieri reprezentanții companiei Civil Aviation Group, care a privatizat compania Air Moldova.

Comisia i-a audiat astăzi pe fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și pe fostul secretar de stat la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu, care atenționează că în Republica Moldova procedurile de privatizare nu sunt organizate în interesul statului. Relatează Cornel Ciobanu.

Comisia i-a chemat pentru a doua oară la audieri pe reprezentanții companiei care a privatizat Air Moldova, dar aceștia nu s-au prezentat. Președintele Comisiei, Igor Munteanu, a anunțat că a solicitat sprijinul Ministerului de Interne ca să asigure prezența acestora la audieri.

În cadrul ședinței, fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici a explicat necesitata privatizării Air Moldova, în toamna anului trecut, prin situația dificilă în care era compania, inclusiv din cauza managementului defectuos.

„Era o situație foarte dificilă la Air Moldova. Era o chestie de lungă durată. Probabil sunt o serie de factori printre care condițiile de piață, economia de piață în care activa Air Moldova, lipsa de experiență, având nevoie, probabil, de un alt fel de management”, a declarat Chiril Gaburici. 

În același timp, fostul secretar de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu consideră că procesele de privatizare în Republica Moldova sunt defectuoase și nu sunt în interesele statului.

„Cu regret, regulile noastre cu privire la privatizare nu asigură privatizarea în cele mai bune condiții pentru Republica Moldova. Este total inacceptabil ca privatizarea unui bun care costă multe milioane să se facă în urma unui anunț cu 30 de zile înainte”, a subliniat Nicolae Eșanu.

Comisia va prezenta raportul  săptămâna viitoare, a anunțat Igor Munteanu. Ulterior,acesta va fi discutat și în plenul Parlamentului. Deputatul a declarat săptămâna trecută că Air Moldova a fost privatizată în condiții netransparente.

Amintim că Air Moldova a fost privatizată în toamna anului trecut, unei companii create cu puțin timp în urmă înainte de finalizarea procedurii, iar acționari erau două persoane fizice și Compania Blue Air din România, care deținea 49% din acțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău