AUDIEREA raportului comisiei parlamentare privind situația de pe piața financiar-bancară

  • 25 Martie 2015 11:52
AUDIEREA raportului comisiei parlamentare privind situația de pe piața financiar-bancară

Revista presei din 25 martie 2015

Ziarul național scrie că după audierea raportului comisiei parlamentare privind situația de pe piața financiar-bancară din R. Moldova, deputații au decis demiterea din funcții a viceguvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbârță, și a președintelui Comisiei Naționale a Pieții Financiare, Artur Gherman.

Evenimentul Zilei scrie despre rapoartele de alternativă ale liberalilor și socialiștilor. Fracțiunea Partidului Liberal susține că ancheta comisiei speciale a Parlamentului referitor la situația din sectorul financiar-bancar a fost făcută mai mult ca să mușamalizeze fărădelegile guvernării, nu să prezinte adevărul. Singurul liberal din Comisie, Iurie Chirinciuc subliniază că devalizarea BEM, a Băncii Sociale și Unibank reprezintă o continuare a scenariilor de spălare de bani și falimentare a instituțiilor bancare puse la cale cu mult timp înainte. Toate instituțiile statului au fost informate din timp și în permanență referitor la riscurile din sistemul financiar–bancar, dar nu și-au exercitat obligațiunile și nu au intervenit pentru a preîntâmpina devalizarea băncilor, susține acesta. PSRM susține că extragerea sumelor enorme s-a realizat cu ajutorul factorilor de decizie, scrie Adevărul.

Într-un articol preluat de Evenimentul Zilei, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, dezvăluie firele prin care sunt legați membrii comisiei de anchetare de frauda de la cele trei bănci.

Timpul îl citează pe fostul premier Iurie Leancă, care a sugerat că această comisie nu numai că nu și-a atins scopul, dar și plasează în mod eronat responsabilitatea pe Guvern.  Leancă a spus că nu s-a aflat nimic nou. Nu s-a făcut o analiză riguroasă a felului în care instituțiile statului și-au respectat sau nu mandatul și în ce măsură au aplicat instrumentarul pe care numai instituțiile specializate le au.

În Ziarul Timpul, jurnalistul Marin Basarab îi numește pe găgăuzi – găgăruși. El susține că  populația din regiunea găgăuză a dispărut ca popor. Autorul remarcă faptul că deși noul bașcane născut la Comrat, preferă să vorbească în rusă, în loc de găgăuză. Totodată, potrivit publicației, această situație a apărut din cauza amăgelii de pe ecranele televizoarelor.

Evenimentul Zilei ironizează alegerile din regiunea găgăuză, unde potrivit autorului, ”au participat la scrutin tocmai zece candidați: trei pro–ruși, trei pro–Putin și patru pro–Uniunea Vamală. Lupta a fost pe viață și pe moarte”. Totodată, publicația concluzionează că PSRM nu este un partid pro-rus, ci un partid efectiv rus. Rușii au ales-o pe Vlah, cu care socialiștii n-au nici în clin nici în mânecă, și Igor Dodon a promovat-o. Când organizația teritorială locală a protestat, a fost dizolvată. Altă concluzie ar fi, potrivit EVZ că ”Dodon își continuă strategia cu referendumurile locale. Prin alegerile locale, acesta încearcă să câștige puterea în raioane, după ce a căpătat un cap de pod sigur în Parlament. Urmează Bălți și alte localități cheie pentru încercuirea Chișinăului, cufundat în joaca de-a v-ați ascunselea cu miliardul de la BEM și guvernul minoritar”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău