Au sosit primii militari americani din noul contingent dislocat în Polonia

  • 04 Februarie 2022 15:21
Au sosit primii militari americani din noul contingent dislocat în Polonia

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această țară în contextul crizei ucrainene, a anunțat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forțelor din Divizia 82 aeropurtată, a menționat într-un comunicat ministrul polonez despre contingentul care va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocați temporar în Polonia într-un ''semnal de solidaritate aliat ca răspuns la situația din Ucraina''.

Într-un alt mesaj, pe social media, Mariusz Blaszczak a evidențiat că acest contingent de militari americani a comandat operațiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 și provine de la ''una dintre bazele cele mai faimoase'' din SUA, baza Fort Bragg.

Pentagonul a anunțat miercuri desfășurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziționați de la o bază din Germania în România, circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia și încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalați în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfășurați în Polonia într-un regim de rotație.

Varșovia a solicitat în mod repetat Washingtonului să trimită mai multe trupe în Polonia, ca măsură de descurajare în fața Rusiei. În anul 2018, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa este dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru construirea unei mari baze permanente a SUA în Polonia și a propus ca aceasta să fie denumită ''Fort Trump'', în onoarea președintelui SUA de la acea vreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău