Au început negocierile pentru președinția Comisiei Europene

  • 28 Mai 2019 14:20
Au început negocierile pentru președinția Comisiei Europene

Competiția pentru președinția Comisiei Europene pare să se configureze cu rapiditate într-o confruntare pe două fronturi, pe de o parte fiind bătălia între partidele paneuropene, iar pe de altă parte lupta pentru supremație între Consiliul European și Parlamentul European, relatează POLITICO Europe, potrivit Mediafax.

Partidul Popular European (PPE), care a ieșit pe primul loc în urma alegerilor europarlamentare, deși cu un număr mult diminuat de reprezentanți, insistă că victoria îi dă dreptul la președinția Comisiei Europene, însă socialiștii, liberalii și verzii, care în total îi depășesc numeric pe populari, susțin că rezultatul votului reprezintă un mandat clar de a sparge monopolul conservatorilor asupra conducerii instituțiilor UE.

Pe lângă lupta internă din Parlamentul European, liderii legislativului UE se confruntă și cu opoziția unora dintre liderii din Consiliul European față de sistemul de tip "primul candidat" (Spitzenkandidat) pentru desemnarea președintelui Comisiei Europene.

Unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acestui sistem este Emmanuel Macron, președintele Franței, care a declarat la summitul UE de la Sibiu că desemnarea de către formațiunile paneuropene a câte unui candidat pentru postul de președinte al Comisiei Europene "nu este abordarea corectă".

Liderii UE și oficialii europeni au inițiat deja primele mișcări în competiția pentru conducerea instituțiilor comunitare, în condițiile în care rezultatele europarlamentarelor sugerează că va fi dificil de găsit un echilibru al puterii în interiorul unui legislativ european puternic fragmentat.

Macron, care alături de liberali, a format o nouă forță de centru care se clasează pe poziția a treia în Parlamentul European, cu 109 locuri, s-a întâlnit luni seară cu premierul spaniol Pedro Sánchez, cel mai proeminent lider socialist european, cu intenția vădită de a discuta despre o potențială alianță progresistă care ar putea să-l oprească pe candidatul PPE pentru președinția Comisiei Europene, Manfred Weber.

Dara Murphy, coordonatorul de campaniei al PPE, a afirmat la un eveniment postelectoral că prezența masivă la vot a cetățenilor la alegerile europarlamentare în multe țări înseamnă că liderii UE au acum și mai mult obligația să respecte sistemul de tip "primul candidat".

"Cred că oamenii au considerat aceste alegeri europene ca fiind mult importante pentru ei în privința chestiunilor semnificative", a declarat coordonatorul de campaniei al PPE.

Dara Murphy a subliniat că acest sistem "oferă o legitimitate solidă următorului președinte al Comisiei Europene, pentru că poate spune că a primit un mandat".

Având în vedere sprijinul pentru sistemul tip "primul candidat" în cadrul Parlamentului European, cea mai bună șansă a lui Macron de a opri ascensiunea lui Weber este în Consiliul European, unde liberalii și socialiștii dețin în total 15 din 28 de locuri.

Intenția lui Macron de a forma o coaliție anti-Weber pare să fie confirmată de faptul că liderul francez se întâlnește marți cu mai mulți premieri socialiști și liberali - António Costa (Portugalia), Pedro Sánchez (Spania), Mark Rutte (Olanda), Charles Michel (Belgia).

În același timp, liderii Partidului Popular European, inclusiv cancelarul german Angela Merkel și președintele României, Klaus Iohannis, participă marți la o reuniune a formațiunii paneuropene, ocazie cu care este de așteptat ca liderii PPE să lanseze un mesaj de susținere pentru Weber.

Tot marți, liderii țărilor UE urmează să participe la un summit al Consiliului European, convocat de Donald Tusk, care și-a manifestat speranța că până la finalul lunii iunie se va ajunge o decizie privind conducerea instituțiilor europene.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău