Au început Zilele culturii slave la Chișinău
-
05 Iulie 2013 10:41
La Chișinău și în mai multe localități ale Republicii Moldova încep luni, 21 mai, Zilele culturii slave.
Sărbătoare este marcată anual, în cinstea sfinților Chiril și Metodiu, care au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. Deși este vorba de un eveniment cultural, aspectele politice și identitare controversate au fost readuse în atenție și astăzi.
În Republica Moldova cultura rusă, însă nu neapărat cea de calitate, este promovată agresiv, în scopuri politice, consideră lingvistul Vlad Pohilă.
Vlad Pohilă a mai remarcat că, de la declararea independenței până în prezent comunitățile ruseși au solicitat drepturi, neglijându-și obligațiile față de majoritatea vorbitoare de limbă română. Un aspect care provoacă iritare până în ziua de astăzi este cel referitor la limbă, care uneori pare a fi confundată cu cultura în ansamblul său.
Aceeași situație am întâlnit-o și la Universitatea slavonă, unde studenții s-au referit mai puțin la aspectele culturale, punând accentul pe cele lingvistice. Unii dintre au recunoscut că nu știu limba română ceea ce le-ar creea probleme de integrare, mai ales în perspectiva unei angajări. Alții, dimpotrivă, susțin că nu au nevoie să cunoască limba română, fiind că nu își văd viitorul în Republica Moldova.
Potrivit ultimului recensământ, realizat în 2004, aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au declarat limba rusă ca limbă maternă, iar peste 500 de mii, au indicat că o folosesc de obicei, chiar dacă se declară moldoveni, ucrainieni, găgăuzi, români sau bulgari.