Au fost selectați candidații la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

  • 07 Decembrie 2021 16:49
Au fost selectați candidații la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Concursul pentru selectarea candidaturilor la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) s-a încheiat. Astfel, Comisia specială a Parlamentului urmează să prezinte Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei persoane care au acumulat cel mai înalt punctaj la evaluare.

Este vorba despre candidații: Victor Zaharia, Nadejda Burciu, Svetlana Doltu, care au ajuns în etapa finală a concursului, desfășurat de către Comisia specială,  constituită printr-o Hotărârea a Parlamentului.

În cadrul concursului, Comisia a evaluat capacitățile profesionale și nivelul cunoașterii limbilor străine de către concurenți în conformitate cu cerințele prevăzute pentru candidații la funcția de membru al CPT, de Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, de protocoalele adiționale la acesta și ținând cont de Recomandarea 1323(1997), Rezoluțiile 1248 (2001) și 1540(2007) ale APCE.

Republica Moldova are un reprezentat la CPT, care este ales de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi, de pe o listă de candidați întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 1997, Republica Moldova a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. În temeiul Convenției, a fost creat Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Rolul CPT este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Thu
1
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
-0
Arhivă Radio Chișinău