Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1160 de lei

  • 22 Decembrie 2020 18:49
Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1160 de lei

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1160 de lei, de la 8 299 de lei la 9 459 de lei. Un proiect care prevede modificări la Hotărârea Guvernului cu privire la indemnizațiile adresate familiilor cu copii a fost aprobat de Guvern în ședința de astăzi, 22 decembrie, transmite IPN.

Proiectul prevede și majorarea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului, până la vârsta de 2 ani, persoanelor neasigurate: de la 640 la 740 de lei.

În cadrul aceleiași ședințe, au fost aprobate alocații lunare de stat majorate pentru mai multe categorii de persoane. Participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor ridica lunar o alocație de 500 de lei, cu 200 de lei mai mult ca în prezent.

Persoanele cu dizabilități de pe urma războiului din categoriile specificate mai sus, și cele cu dizabilități ca urmare a avariei de la CAE Cernobîl vor ridica alocații majorate cu 100 de lei:  de  la 700, 550 și 475 de lei (în funcție de gradul de dizabilitate) la 800, 650 și, respectiv, 575 lei.

Persoanele decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial vor ridica câte 275 lei lunar, cu 100 lei mai mult decât până în prezent.

Soții participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie; ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului, decedate; ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați – vor ridica cu 250 de lei mai mult, adică 500 de lei.

Un alt document aprobat astăzi, prevede ca această categorie de persoane vor beneficia și de dreptul de a fi asigurate, o dată la trei ani, cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare, indiferent de faptul dacă sunt sau nu inapți de muncă, fiind exclusă, în același timp, condiția de a fi nerecăsătorit. Totodată, proiectul prevede acordarea dreptului la alocație lunară de stat persoanelor antrenate de organele puterii locale la strângerea munițiilor și a tehnicii militare, la deminarea teritoriului și a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în cuantum de 700 lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău