Au fost desemnați laureații primei ediții a Galei Cineaștilor

  • 21 Ianuarie 2020 11:50
Au fost desemnați laureații primei ediții a Galei Cineaștilor

Prima ediție a Galei Cineaștilor și-a desemnat luni, 20 ianuarie, laureații. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, informează MOLDPRES.

Prezent la ceremonia de premiere, ministrul  Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că țara noastră a fost cunoscută în lume în mod special prin cinematografie. „Cândva, grație scenariștilor și regizorilor noștri, au fost create capodopere ale cinematografiei mondiale. Sunt sigur că, după un sfert de secol de tăcere, urmează o nouă epocă a cinematografiei noastre, care va face, de asemenea, ca noi să fim cunoscuți în lume”, a spus Corneliu Popovici.  

Oficialul a dat asigurări că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va susține dezvoltarea cinematografiei naționale, va promova un sistem concurențial echitabil și transparent de acces la surse financiare publice și va sprijini evoluția industriei filmului din Republica Moldova prin formarea profesională inițială și continuă a specialiștilor din domeniu.

Potrivit președintelui Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu, la concurs au participat 45 de filme, care au fost evaluate de către un juriu format din 9 cineaști din R. Moldova și România. Astfel, au fost nominalizate 20 de filme la 13 secțiuni.

La rândul său, directorul Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi, a punctat că filmele incluse în concurs au fost realizate în ultimii doi ani. „Scopul nostru este de a promova cineaștii moldoveni în speranța că ei se vor lansa și pe arena internațională”, a menționat Jereghi.

Regizorul Ion Scutelnic a constatat că Gala Cineaștilor a fost organizată în stil european, dar și-a exprimat regretul pentru faptul că publicul nu are posibilitatea de a viziona aceste filme. „Trebuie găsită o modalitate ca filmele cineaștilor noștri să fie proiectate în mai multe săli”, a subliniat Scutelnic.

Premiul pentru cel mai bun film de animație a fost acordat lui  lui Vlad Bolgarin, pentru filmul „OF”, iar premiul pentru cel mai bun scurtmetraj - lui Valeriu Andriuță, pentru filmul „Salex Caprea”.  Leontina Vatamanu a intrat în posesia premiului „Cel mai bun film documentar”, pentru filmul „Siberia din oase”, iar Dragoș Turea a obținut premiul „Cel mai bun film de lung metraj”, pentru „Grădina Sovietică”. Premiul „Cel mai bun regizor” a fost acordat lui Eugeniu Popovici pentru filmul „Goodye Olegovici”. Olga Anghelici s-a ales cu  premiul „Cel mai bun rol feminin” („Practica”), iar Valeriu Andriuță -  cu premiul  „Cel mai bun rol masculin” („Ultima zi din mai”). Premiul pentru „Cea mai bună scenografie” i-a revenit Mariei Crețu, pentru filmul „Siberia din oase”. De asemenea, Dragoș Turea și Marius Crișan au fost premiați pentru „Cel mai bun scenariu” („Grădina Sovietică”).

 Premiul „Cele mai bune costume” i-a revenit lui Ivan Pătrămăn, pentru filmul „Împăcăciune”, iar premiul „Cea mai bună coloană sonoră/muzică originală – lui Elias Tadeus, pentru filmul „Aripi”. Letița Ștefănescu a luat premiul „Cel mai bun montaj”, pentru filmul „Eu Geniu Cioclea”, și premiul „Cea mai bună imagine” a fost acordat lui Roman Canțer, pentru filmul „Salix Caprea”.

În cadrul Galei Cineaștilor, juriul a acordat și câteva mențiuni.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău