Au fost desemnați laureații premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2019

  • 10 Iulie 2020 10:10
Au fost desemnați laureații premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2019

Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a acordat Premiile USM pentru cele mai importante cărți ale anului 2019, informează MOLDPRES.

Ca în fiecare an, au existat două categorii de premii: premiile Juriului USM și premiile Consiliului USM.

Juriul, alcătuit din Alexandru Burlacu (președinte), Andrei Țurcanu, Ana Bantoș, Val Butnaru, Călina Trifan și Mihaela Perciun (secretar), a stabilit următoarele premii: premiul pentru cartea de poezie a fost obținut de către Emilian Galaicu-Păun,  pentru volumul ”A(II)Rh+eu/ Poem; Apa.3D/ Poemelnic”, Editura ”Cartier”, iar premiul pentru cartea de proză – de către Moni Stănilă, pentru romanul ”Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare”, Editura ”Polirom” și premiul pentru proză scurtă -  de către Vitalie Ciobanu, pentru cartea ”Zilele după Oreste” (Editura  ”Humanitas”).

Titus Știrbu a luat premiul pentru cartea pentru copii și tineret  pentru volumul ”Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” (Editura ”Lumina”), Eugen Lungu – premiul pentru cartea de critică, eseu și istorie literară, pentru volumul ”Complexul Orfeu” (Editura  ”Arc”) și premiul pentru cartea de traduceri  - Ivan Pilchin, pentru antologia ”Там, куда я точно вернусь” (15 poeți tineri basarabeni, tradus în limba rusă), Editura  ”ЛитГОСТ”. Premiul pentru cartea de debut (poezie) i-a revenit lui Dan Negară, pentru placheta ”Triphopuri”, Editura ”Paralela 45” și Valentinei  Șcerbani  - pentru volumul ”Orașul promis” (proză), Editura ”Tracus Arte”.

De asemenea, mai multe premii au fost acordate de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Astfel, criticul literar Andrei Țurcanu a fost distins cu premiul Opera Omnia, Aurelian Silvestru și Nicolae Popa – cu Premiul Excelență și Iurie Bojoncă – cu Premiul Relații Culturale.

Cu premii speciale s-au ales Nicolae Leahu (”Cronograful de la Bălțiburg”, Editura ”Junimea”,  Leo Butnaru, ”Excesul de poezie nu dăunează sănătății dumneavoastră”, Editura ”Charmides”), Ion Anton (”Ieșirea din uitare”, Editura ”Lumina”),  Nina Corcinschi  (”Narațiuni ale erosului”, Editura ”Cartier”), Anatol Moraru, (”Scurtmetraj fără final”, Combinatul Poligrafic), Gheorghe Budeanu  ”Un strigăt pe Nistru”, Tipografia Centrală), Alexandru-Horațiu Frișcu (”Slavă cizmelor de chirză”, Tipografia ”Reclama”) și Dumitru Pasat, (”Interferențe filosofice germano-române”, Editura ”Pontos”).

Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Fondului Literar i-a revenit Elenei Prus pentru volumul ”Nobelul pentru literatură ca patrimoniu geocultural”, Editura ”Cartea Românească Educațional”.

Data desfășurării Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2019 va  fi anunțată ulterior. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău