Au fost desemnați laureații Festivalului ”Zilele Creangă”

  • 28 Februarie 18:00
Au fost desemnați laureații Festivalului ”Zilele Creangă”

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, care s-a desfăşurat în R. Moldova în perioada 27-28 februarie la Chişinău și Orhei, și-a desemnat joi, 27 februarie, laureații, în cadrul simpozionului ”Ion Creangă – Homer al nostru”, organizat de Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Academia de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului au prezentat comunicări cercetători și scriitori din Republica Moldova și România.

Solicitat de agenție, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, coordonatorul festivalului, a menționat că laureații ediției din acest an fost desemnați: radiojurnalistul Alexandru Dorogan, directorul de onoare al  Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban, fostul redactor-șef  la Radio Iași, Nicolae Tomescu-Stachie, directorul TV Neamț, Vasile Lulu Roșu, și scriitoarea pentru copii din România, Irene Postolache.

Potrivit Eugeniei Bejan, pentru prima dată, Festivalul a început la Orhei pe 27 februarie, cu o întâlnire de suflet la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”.

Programul Festivalului a continuat în dimineața zilei de vineri, 28 februarie, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), a avut loc spectacolul literar-muzical „Veselul și tristul Ion Creangă”, care a inclus mai multe înscenări din operele lui Ion Creangă, precum și evoluări ale participanților la Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”.

Festivalul ”Zilele Creangă”, ediția 2020, va continua la Târgu-Neamț, în perioada 1-3 martie, unde se vor desfășura spectacole, lansări de carte cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Colegiul „Ștefan cel Mare” și Clubul Copiilor din Târgu-Neamț, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig. Evenimentele de la Iași au fost contramandate în legătură cu măsurile luate de autoritățile locale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Participanții la festival, însă, vor vizita Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” din acest oraș.

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, primăriile Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Național al Literaturii Române din Iaşi, Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla” din Târgu-Neamț şi alte instituţii și asociații.  

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837 în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
10 °C
nori împrăștiați
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C
Mon
7 °C
Tue
9 °C

Curs oficial BNM 02 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0693 0.1074
USD 18.3389 0.1131
RON 4.1569 0.0218
UAH 0.6624 0.0055
RUB 0.2328 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău