Au fost desemnați jurnaliștii anului 2018

  • 07 Decembrie 2018 08:18
Au fost desemnați jurnaliștii anului 2018

Cei mai buni jurnaliști ai anului 2018 au fost premiați în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediția a 24-a, organizată pe 6 decembrie, la Chișinău. În cadrul acestei ediții a Galei au fost oferite nouă premii la șase categorii: emisiune TV și radio, fotografie, investigație, longread, reportaj TV și presa scrisă. De asemenea, au fost acordate și șase premii speciale, transmite IPN.

La categoria jurnalism TV și radio, câștigătoare au fost desemnate jurnalistele Natalia Sergheev de la Radio Europa Liberă și Marina Ciobanu și Viorica Tataru de la publicația „Ziarul de Gardă”. Premiul pentru fotojurnalism de calitate a fost ridicat de către Andrei Mardari, Agenția de presă „Moldpres” și Nadejda Roșcovanu, ziarul „Jurnal de Chișinău”. Premiile la categoria Longread le-au revenit Polinei Cupcea, jurnalistă la „Oameni și Kilometri” și redacției „NewsMaker”.

Investigația anului a fost desemnată „Paradisul Oligarhului”, difuzată și în format video de RISE Moldova, realizată de jurnaliștii Nicolae Cușchevici, Liuba Șevciuc și Olga Ceaglei. Liuba Șevciuc a remarcat că împreună cu colegii a muncit destul de mult la respectiva investigație, mai ales că nu a existat un buget suficient în acest sens. Fiecare din colegi a muncit pe segmentul său, așa ca la final produsul obținut fiind apreciat și de societate.

Tatiana Mitrofan de la ziarul „Observatorul de Nord” a luat premiul la categoria presa scrisă, iar Stela Dănilă, TVR Moldova, la categoria Reportaj TV pentru Campania „Diferiți dar la fel”. Potrivit Stelei Dănilă, jurnalismul social și reportajele sociale i-au fost întotdeauna aproape de suflet pentru că poate ajunge cu ele la inimile telespectatorilor. „Campania mediatizată în octombrie la TVR Moldova a vrut să scoată în față poveștile oamenilor care poate arată diferit, au un comportament mai diferit, dar în esență au aceleași dorințe ca și noi toți: să fie acceptați, să aibă prieteni să meargă la școală și să fie iubiți”, a spus Stela Dănilă.

În cadrul galei au fost oferite și șase premii speciale. Astfel, evoluția anului a fost declarat postul de televiziune TV8. Iurie Rotaru, jurnalist la ziarul SP, Bălți a devenit speranța anului. Cel mai bun vlog a fost desemnat „Vlogul unei Mame Feministe” al Alinei Andronache. „Îmi doresc prin acest vlog să creez o lume fără steriotipuri, oricine să fie liber, să trăiască liber, să fie respectat și să poată face ceea ce vrea el, fără să fie discriminat sau constrâns de societate. Oricine, fie că e persoană cu dizabilități sau femeie, să poată trăi liber”, a declarat Alina Andronache.

Premiul de excelență a fost acordat lui Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul”.
Pentru cea mai bună reflectare a realităților din regiunile Republicii Moldova de către presa locală a fost premiat portalul Nokta.md. Cel mai bun proiect media a devenit campania „Generația Unirii” de la TVR Moldova.

În cadrul Galei a fost înmânat și Premiul Național de Etică și Deontologie Profesională Jurnalistică, oferit de Consiliul de Presă, care în acest an i-a revenit Ziarului „SP” de la Bălți.

Nadine Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent a menționat că juriul în acest an a avut foarte mult de lucru, deoarece au fost multe materiale bune și foarte bune, în special la unele categorii. „Asta ne vorbește despre ceea că avem jurnalism de calitate chiar dacă în anumite situații, deseori noi ne confruntăm cu anumite probleme”. Directoarea CJI speră că la anul viitor mai mulți jurnaliști vor aplica la concurs, mai ales că se împlinesc 25 de ani de la inițierea Galei.

Gala a fost organizată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul de presă din Chișinău și Comitetul pentru Libertatea Presei. „Topul Jurnaliștii anului ” se organizează anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de presă din Chișinău. Scopul principal al acestei acțiuni, care se înscrie în obiectivul de a contribui la consolidarea jurnalismului profesionist, este de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău