Au fost desemnați câștigătorii concursului „Polobocul de Aur”, în cadrul Zilei Naționale a Vinului

  • 07 Octombrie 08:37
Au fost desemnați câștigătorii concursului „Polobocul de Aur”, în cadrul Zilei Naționale a Vinului

Învingătorii concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur” au fost premiați duminică, 6 octombrie, la Chișinău, în cadrul Zilei Naționale a Vinului, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, transmite MOLDPRES.

La concursul care a ajuns la cea de XXII-a ediție au participat persoane fizice din toată țara care produc vin în condiții de casă, iar trofeul mult râvnit, Premiul Mare „Polobocul de Aur”, a fost acordat celor mai buni producători de vin. Aceștia au fost aleși de experți în domeniu, în baza mai multor criterii de calitate. 

La ediția din acest an, în competiție au intrat peste 500 de participanți, iar 101 probe au ajuns în finală. Premiile au fost acordate la diferite categorii, inclusiv vin din soiuri tehnice, vin alb, vin roșu, vinuri licoroase etc.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a afirmat că Republica Moldova are un potențial enorm încă neexplorat în ceea ce privește producerea de vinuri.

Sunt mândru că avem un astfel de festival. Vin dintr-un sat din sudul Republicii Moldova unde în mod obligatoriu fiecare cetățean are de la 500 de litri până la o tonă de vin făcut acasă. Din punct de vedere al unei afaceri pe această dimensiune, cred că cei 68 de mici producători pe care îi avem astăzi autorizați în Republica Moldova, în prima fază toți au fost producători casnici.

Republica Moldova are un potențial enorm încă neexplorat și neridicat la justa sa valoare. Vorbim despre micii producători de vin care trebuie să aibă cramă, trebuie să aibă un mic restaurant și combinate toate - vinurile de calitate, gastronomia și ospitalitatea - pot să dea niște rezultate extraordinare. Din acest considerent, Ministerul Agriculturii elaborează programe de susținere pe segmentul de dezvoltare a agroturismului, o parte componentă a căruia este turismul vitivinicol. Din acest considerent, stimați producători de vin de casă, sunteți așteptați în tagma producătorilor de vin autorizați, pentru ca ulterior să putem alături de dvs să investim în afacerile voastre și să vă dezvoltați”, a subliniat vicepremierul Vladimir Bolea.

Concursul „Polobocul de aur” este organizat din anul 2002 cu scopul de a remarca cei mai buni producători de vin de casă, a promova cultura de consum și a efectua schimbul de bune practici ce țin de activitatea vitivinicolă. Pe parcursul celor 21 de ediții anterioare ale concursului au fost prezentate circa 10 mii de mostre de vin, dintre care peste 210 au devenit învingătoare și se află în prezent pe rafturile magazinelor din țară și chiar de peste hotare.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,98 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău