Au fost descoperite două "variante americane" ale SARS-CoV-2. Una dintre ele a evoluat rapid în Ohio, în câteva săptămâni

  • 14 Ianuarie 2021 12:55
Au fost descoperite două

Cercetătorii americani au detectat două variante noi de SARS-CoV-2 care ar putea fi mai contagioase și care se comportă similar cu tulpina britanică, potrivit concluziilor unui studiu preliminar publicat miercuri care relevă că una dintre aceste mutații este dominantă în capitala statului Ohio, relatează EFE.

Una dintre variante a suferit mutații similare celei britanice, în timp ce a doua este o variantă nouă și nemaivăzută de cercetători și care a devenit dominantă la Columbus, capitala statului Ohio, în doar câteva săptămâni, notează DIGI24.ro

Varianta "din Columbus are baza genetică a cazurilor similare pe care le-am studiat, dar prezintă trei mutații ce reprezintă o evoluție foarte importantă", a declarat Dan Jones, profesor de patologie la Universitatea Ohio State și care a participat la studiu.

Potrivit lui Jones, noua variantă "a sporit transmisibilitatea (coronavirusului) comparativ cu variantele mamă" și a subliniat că măsuri precum restricționarea deplasărilor nu vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea.

Cele două variante sunt rezultatul unor mutații survenite în SUA și nu sunt importate din alte țări din martie când a început secvențierea, un efort care s-a accelerat având în vedere prevalența acestor tulpini.

Studiul, care încă nu a fost revizuit de comunitatea științifică, arată că noul coronavirus trece printr-o perioadă de schimbări semnificative în ce privește componența sa genetică. Deși este prea devreme pentru a determina cât de contagioase sunt noile tulpini, virusul circulă în rândul populației de mai multe luni și experimentează mutații.

Cercetătorii au reamintit că este, de asemenea, prea curând pentru a ști dacă noile variante nu răspund la vaccinurile, care în SUA se administrează persoanelor din categoriile de risc.

Grupul de lucru de la Casa Albă a sugerat la începutul acestei luni că ar putea exista "o variantă americană", judecând după extinderea infecțiilor în țară din ultimele luni. SUA au înregistrat între 200.000 și 300.000 de infecții zilnice cu COVID-19 și peste 4.000 de decese pe zi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău