Au fost confirmate noi cazuri de rujeolă. Se menține codul galben de răspândire a virusului

  • 04 Decembrie 2018 12:26
Au fost confirmate noi cazuri de rujeolă. Se menține codul galben de răspândire a virusului

Pe parcursul ultimelor 10 zile, specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat nouă cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că toți pacienții sunt rude sau au contactat cu persoanele care au făcut boala anterior.

De la începutul acestui an, s-au înregistrat 335 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, pe parcursul lunii octombrie s-au înregistrat nouă cazuri de această maladie.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 august și până în prezent sunt: Ceadâr-Lunga – 164 cazuri, Vulcănești – 35, Drochia – 21, Soroca - 30, Ungheni - 20, Chișinău – 16, Taraclia -12, Cahul și Cantemir – câte 10 cazuri, Ocnița – șapte cazuri, Nisporeni – patru cazuri, Glodeni – trei cazuri, Hâncești, Râșcani și Tiraspol – câte un caz.

De asemenea, pe întreg teritoriul țării se menține Cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populației că rujeola este o maladie extrem de contagioasă și se răspândește rapid. Primul semn al infecției este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupțiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău