Au fost aprobate cerințele de calitate pentru produsele apicole

  • 12 Noiembrie 2020 08:06
Au fost aprobate cerințele de calitate pentru produsele apicole

Guvernul, în ședința de ieri, a aprobat Cerințele de calitate pentru produsele apicole, inclusiv ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului, transmite MOLDPRES.

Conform deciziei Executivului, cerințele de calitate pentru produsele apicole, inclusiv ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului stabilesc cerințele de calitate, de siguranță a alimentelor, de prezentare și de etichetare, care trebuie respectate la producerea, colectarea, procesarea, ambalarea, depozitarea, păstrarea, transportarea și la comercializarea produselor apicole, provenite atât din producția internă, cât și din cea de import.

Producătorii de produse apicole trebuie să asigure utilizarea bunelor practici de producție, să întreprindă măsuri performante pentru realizarea calității, siguranței alimentelor, formelor de prezentare și de etichetare. „Or, calitatea și siguranța produselor apicole presupune asigurarea respectării și conformării cerințelor prescrise, igienei alimentare pe durata procesului de producție, de la materia primă până la consumator”, indică proiectul.

Elaborarea proiectului a fost condiționată de un șir de factori precum: lipsa unor cerințe și reguli de evaluare și certificare a produselor apicole (ceară de albine, propolis, lăptișor de matcă și polen destinate consumului uman), cu excepția mierii naturale;  imposibilitatea plasării pe piață a produselor apicole nominalizate, în lipsa unui certificat care să ateste calitatea produsului.

Proiectul dat vine să alinieze cerințele naționale la cerințele Comunității Europene, odată cu semnarea acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, eliminarea barierelor netarifare, precum și eliminarea concurenței neloiale.

Controlul asupra executării acestei hotărâri se pune în sarcina Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor,  iar decizia intră în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău