Au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru economie

  • 14 Octombrie 2019 14:52
Au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru economie

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, economiștilor Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer pentru "abordarea lor experimentală în vederea diminuării sărăciei globale", informează site-ul oficial nobelprize.org.

"Laureații de anul acesta au introdus o nouă abordare pentru a obține răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătățit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor", se arată într-un comunicat al Academiei Suedeze, potrivit Agerpres.

Ca rezultat direct al unuia din studiile lor, mai mult de cinci milioane de copii din India au beneficiat de pe urma programelor eficiente de remediere din școală. Un alt exemplu îl reprezintă subvențiile semnificative introduse de multe state vizând măsuri preventive de îngrijire a sănătății, potrivit sursei citate.

Abhijit Banerjee s-a născut în 1961 în Mumbai, iar Michael Kremer s-a născut în 1964 și este economist la Harvard University, Cambridge, SUA. Cei doi au cetățenie americană, în timp ce Esther Duflo are dublă cetățenie, franceză și americană. Abhijit Banerjee este căsătorit cu Esther Duflo și lucrează împreună la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, SUA.

Esther Duflo, născută în 1972 la Paris, Franța, este a doua femeie care obține Premiul Nobel, dar și cea mai tânără persoană recompensată cu această celebră distincție. În 2009, Elinor Ostrom (SUA) a devenit prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Economie.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost câștigat de americanii William Nordhaus (Universitatea Yale, SUA) și Paul Romer (NYU Stern School of Business, New York, SUA) pentru că "au proiectat metode de rezolvare a unora din cele mai fundamentale și mai presante probleme ale timpurilor noastre: creșterea sustenabilă pe termen lung a economiei globale și bunăstarea populației lumii".

Fiecare premiu este însoțit de un cec în valoare de 9 milioane coroane suedeze (908.000 de dolari americani).

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău