Atribuțiile funcționale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor fi optimizate

  • 21 Iunie 2023 14:03
Atribuțiile funcționale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor fi optimizate

Atribuțiile funcționale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) vor fi optimizate, în scopul eficientizării activității acesteia, o hotărâre în acest sens fiind aprobată de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Astfel vor fi înlăturate disfuncționalitățile, generate de reorganizarea ANSP, din anul 2017, care împiedică dezvoltarea sistemului de sănătate publică. Mai exact, ANSP i-au fost atribuite competențe suplimentare privind efectuarea controlului de stat, în domenii improprii sănătății publice, prin comasarea atribuțiilor mai multor autorități. Totodată, a fost subminată importanța procesului de acreditare în sănătate, prin modificarea statutului Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, de la o entitate independentă la o subdiviziune din cadrul ANSP, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Respectiv, hotărârea Executivului prevede modificări ale cadrului legal prin care se asigură transferul atribuțiilor pentru inspecție farmaceutică Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, respectiv consolidarea activităților de control a circulației preparatelor și a dispozitivelor medicale, în beneficiul utilizatorilor.

De asemenea, va fi fortificat domeniul de evaluare și acreditare în sănătate, cu un impact pozitiv pentru pacienții instituțiile medico-sanitare, care vor obține servicii mai calitative și mai sigure.

Totodată, va fi exclusă evaluarea și acreditarea agenților economici licențiați în domeniul activității farmaceutice, cu menținerea doar a inspecției farmaceutice, fiind asigurată respectarea regulilor de bună practică.

Alte modificări sunt operate în scopul eficientizării cadrului legal în domeniul reglementării prin autorizare sanitară. Astfel, formele de autorizare sanitară pentru activitățile și serviciile cu impact asupra sănătății publice vor fi extinse prin includerea notificării, o procedură mai simplificată. Totodată, a fost revizuită lista de produse supuse procedurii de avizare sanitară, cu excluderea a 27 de poziții, dar și lista de activități ale unităților pentru care se eliberează autorizații sanitare de funcționare.

Concomitent, pentru un șir de domenii – proiecte de construcție și reconstrucție, mijloace tehnice, va fi exclus avizul sanitar în calitate de act permisiv. La fel, se modifică statutul Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică, iar atribuțiile pentru reglementarea activității acestora sunt transferate Guvernului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău