Atragerea forței de muncă străine în R.Moldova - proiect aprobat la Guvern

  • 23 Septembrie 2020 19:15
Atragerea forței de muncă străine în R.Moldova - proiect aprobat la Guvern

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care armonizează mecanismele de atragere a forței de muncă străine în R. Moldova.

Potrivit agenției de presă INFOTAG, proiectul notează că "numărul locurilor de muncă vacante la sfârșitul anului 2018 a crescut cu 30% față de perioada 2014-2017", "este înregistrată o lipsă de forță de muncă calificată care poate fi ocupată de lucrătorii străini", prin urmare, proiectul de lege are drept scop "optimizarea procesului de angajare a străinilor, eliminarea barierelor birocratice și administrative".

Astfel va fi eliminată "necesitatea de a prezenta procura notarială pentru locul de trai" pentru străini. Regulamentele de recrutare bazate pe lista de ocupații prioritare sunt, de asemenea, anulate. Pentru a controla fluxul de vizitatori, "dreptul la ședere temporară în scopul activității de muncă poate fi extins pentru o nouă perioadă de cel mult trei ani consecutiv".

Guvernul propune, de asemenea, anularea obligației, potrivit căreia salariul unui lucrător străin nu trebuie să fie mai mic decât media pe economia prognozată pentru anul de raportare (7,8 mii lei), argumentând că "cea mai mare creștere a locurilor de muncă vacante s-a produs pe segmentul de 3-5 mii de lei (+15 pp)", precum și faptul că situația " afectează forța de muncă locală"

În același timp, pedeapsa pentru nerespectarea condițiilor de ședere este înăsprită - "furnizarea de informații false la obținerea sau prelungirea dreptului la ședere temporară a lucrătorilor străini va fi pedepsită cu o amendă de la 6 mii la 7,5 mii lei".

Potrivit guvernului, aceste măsuri vor "contribui la o creștere a imigrației legale" și vor spori "responsabilitatea angajatorilor atunci când angajează străini".

Potrivit premierului Ion Chicu, proiectul a fost pregătit pe baza unei cereri din partea mediului de afaceri, care "are nevoie de forță de muncă cu calificată (în domeniul respectiv)" și "nu se vorbește despre înlocuirea forței de muncă locale cu cea străină".

Proiectul va fi supus spre examinare parlamentului și, dacă va fi aprobat, ar trebui să intre în vigoare la trei luni de la publicarea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău