Atmosferă tensionată în centrul Chișinăului, de Ziua Independenței

  • 27 August 2018 15:15
Atmosferă tensionată în centrul Chișinăului, de Ziua Independenței Sursa foto: Facebook.com/OccupyGuguță

Atmosferă tensionată în centrul Chișinăului, de Ziua Independenței, în contextul unor manifestații de protest ale opoziției și societății civile. Numărul impresionant al polițiștilor pe străzile Capitalei, care i-au ținut la distanță sigură pe protestatari de oficiali, precum și lipsa de reacție din partea guvernării la solicitările protestatarilor par să fi știrbit din ideea de sărbătoare națională. 

- Suntem în piață, sărbătorim dar.... spune confuză o femeie.

- Asta nu-i sărbătoare. Nu așa se face sărbătoare, cu un milion de polițiști, se arată indignat un soțul acesteia.

 

- Nu prea este atmosferă de sărbătoare. Este un pic, dar e cu mare durere că nu-i dreptate. Ia uitați-vă la poliția asta cum păzește nedreptatea. Nedreptatea omului – asta este ceea ce ne doare, se arată indignată o altă femeie.

Fără grătarele din anii trecuți, făcute în centru Capitalei, fără concerte și doar cu o scurtă paradă a portului popular, străzile Chișinăului au fost animate astăzi doar de protestatarii Mișcării Naționale de Rezistență ACUM, alături de cei ai mișcării Occupy Guguță. Ritmul protestului a fost dat de un grup de percuționiști amatori, înarmați cu tobe, găleți de metal, peturi de plastic, tigăi și linguri, care a condus coloana de manifestanți.

Mi-am luat cratița și o lingură, atât. Ca să fiu mai sonoră, poate mă aud și ei pe mine. Idea cu tobele e foarte bună – energizează spiritele”, spune o protestatară.

Un manifestant s-a alăturat toboșarilor, bătând din două butelii de plastic.

„Îmi place ideea aceasta. Mie îmi place muzica în general – a fost cea mai bună idee pe ziua de astăzi. Din mers am prins ritmul nu e complicat deloc”, spune bărbatul

„Asta e sticla mea de apă, iar pe cealaltă am luat-o din coșul de gunoi, mi-am pus în ea toate pixurile, cheile de la casă, rujul și rimelul. Din astea mai găsesc, dar Ziua Independenței e o dată în an”, povestește o altă percuționistă amatoare.

Desculță și cu două căni de metal în mână, Ana-Maria Popa s-a aflat pe parcursul manifestației de azi și de ieri, în fruntea toboșarilor de la Occupy Guguță, dar și în fruntea marșului de protest.

„Am bătut în căni sau, așa ca doamna care trece pe alături, am bătut în butelii de plastic. Am mai bătut în tigăi, căldări, am avut și câteva tobe, dar în principiu am folosit chestii improvizate. Eu doar am condus mica noastră trupă de percuție. Muzic prinde și atrage lumea după ea. E un instrument foarte bun de a comunica cu oamenii, pentru a se solidariza”, spune Ana-Maria Popa.

Spre deosebire de anii trecuți, Piața Marii Adunări Naționale, este pustie la această oră. În schimb, manifestările par să se fi mutat la Orhei, unde primarul acestui oraș, Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru furtul miliardului de dolari de la trei bănci din Republica Moldova, organizează un concert, însoțit de petreceri. 

Într-un mesaj adresat în limba rusă orheienilor, el declarat că Orheiul poate fi considerat ”adevărata capitală patriotică” a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău