Atletism: Dezvăluirea cazurilor de dopaj ale atleților ruși, întârziată

  • 22 Decembrie 2015 13:47
Atletism: Dezvăluirea cazurilor de dopaj ale atleților ruși, întârziată

Un înalt responsabil al Federației Internaționale de Atletism (IAAF) ar fi încercat să întârzie dezvăluirile anumitor cazuri de dopaj ale atleților ruși în 2013 pentru a nu afecta organizarea Campionatelor Mondiale de la Moscova.

Declarața a fost făcută luni, 21 decembrie, de cotidianul Le Monde în baza unui mail intern al IAAF.

Mail-ul în cauză, la care Le Monde a avut acces, a fost trimis pe data de 19 iulie 2013, cu trei săptămâni înaintea debutului Campionatelor Mondiale de la Moscova (10-18 august).

Expeditor este Nick Davies, director de comunicare al IAAF la acea vreme, iar destinatarul este Papa Massata Diack, fiul fostului patron al atletismului mondial Lamine Diack și pe atunci consultant de marketing al IAAF.

'Am nevoie să mă așez pentru a vorbi cu departamentul antidopaj și să înțeleg exact care sunt 'cadavrele' ruse pe care le avem mereu în dulap, în ceea ce privește dopajul', a explicat Davies, actualul director de cabinet al noului președinte al IAAF, Sebastian Coe. El continuă solicitând amânarea anumitor cazuri de dopaj din atletismul rus, evocând posibilitatea de a 'pune presiune' pe președintele Federației ruse, Valentin Balahnișev, pentru care atleții ruși suspecți nu figurează în echipa rusă.

'Dacă vinovații nu participă la competiție, atunci am putea să așteptăm să se încheie Campionatele pentru a anunța cazurile', a adăugat Davies, în atenția lui Papa Massata Diack.

Postul britanic BBC, care a avut acces la acest mail, precizează că IAAF a anunțat 'sancțiuni împotriva a 16 atleți ruși în următoarele patru luni' după Campionatele Mondiale.

Davies a făcut referire, de asemenea, la 'o campanie mediatică' pe care IAAF să o pună în practică 'ca să evităm scandalurile mediatice internaționale' legate de Campionatele Mondiale 2013.

Rusia este acuzată de Agenția Mondială Antidoping de dopaj organizat, prin intermediul unui sistem care implică responsabili ai IAAF, acuzați că au acoperit cazuri de dopaj în schimbul unor sume de bani.

Pe 13 noiembrie, consiliul IAAF - reunit de urgență într-o audioconferință - a ales să suspende provizoriu Rusia, deschizând calea unei posibile absențe a atleților ruși de la viitoarele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro de vara viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău