Atletism: Dezvăluirea cazurilor de dopaj ale atleţilor ruşi, întârziată

  • 22 Decembrie 2015 13:47
Atletism: Dezvăluirea cazurilor de dopaj ale atleţilor ruşi, întârziată

Un înalt responsabil al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) ar fi încercat să întârzie dezvăluirile anumitor cazuri de dopaj ale atleţilor ruşi în 2013 pentru a nu afecta organizarea Campionatelor Mondiale de la Moscova.

Declarața a fost făcută luni, 21 decembrie, de cotidianul Le Monde în baza unui mail intern al IAAF.

Mail-ul în cauză, la care Le Monde a avut acces, a fost trimis pe data de 19 iulie 2013, cu trei săptămâni înaintea debutului Campionatelor Mondiale de la Moscova (10-18 august).

Expeditor este Nick Davies, director de comunicare al IAAF la acea vreme, iar destinatarul este Papa Massata Diack, fiul fostului patron al atletismului mondial Lamine Diack şi pe atunci consultant de marketing al IAAF.

'Am nevoie să mă aşez pentru a vorbi cu departamentul antidopaj şi să înţeleg exact care sunt 'cadavrele' ruse pe care le avem mereu în dulap, în ceea ce priveşte dopajul', a explicat Davies, actualul director de cabinet al noului preşedinte al IAAF, Sebastian Coe. El continuă solicitând amânarea anumitor cazuri de dopaj din atletismul rus, evocând posibilitatea de a 'pune presiune' pe preşedintele Federaţiei ruse, Valentin Balahnişev, pentru care atleţii ruşi suspecţi nu figurează în echipa rusă.

'Dacă vinovaţii nu participă la competiţie, atunci am putea să aşteptăm să se încheie Campionatele pentru a anunţa cazurile', a adăugat Davies, în atenţia lui Papa Massata Diack.

Postul britanic BBC, care a avut acces la acest mail, precizează că IAAF a anunţat 'sancţiuni împotriva a 16 atleţi ruşi în următoarele patru luni' după Campionatele Mondiale.

Davies a făcut referire, de asemenea, la 'o campanie mediatică' pe care IAAF să o pună în practică 'ca să evităm scandalurile mediatice internaţionale' legate de Campionatele Mondiale 2013.

Rusia este acuzată de Agenţia Mondială Antidoping de dopaj organizat, prin intermediul unui sistem care implică responsabili ai IAAF, acuzaţi că au acoperit cazuri de dopaj în schimbul unor sume de bani.

Pe 13 noiembrie, consiliul IAAF - reunit de urgenţă într-o audioconferinţă - a ales să suspende provizoriu Rusia, deschizând calea unei posibile absenţe a atleţilor ruşi de la viitoarele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro de vara viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
9,08 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Tue
17 °C
Wed
16 °C
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C

Curs oficial BNM 14 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3962 -0.0000
USD 17.5906 -0.0000
RON 4.0831 -0.0000
UAH 0.7171 -0.0000
RUB 0.2716 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău