Atlantic Council | Rusia a fost implicată în referendumul din Catalonia (INTERVIU)

  • 03 Octombrie 2017 16:37
Atlantic Council | Rusia a fost implicată în referendumul din Catalonia (INTERVIU)

Ascendentul separatist al Spaniei se sprijină și pe o puternică specificitate istorică, deoarece a fost dintotdeauna o țară puternic autonomă, este de părere Fran Burwell, expertă a think tank-ului Atlantic Council.

Fran Burwell a vorbit despre subiectul independenței Cataloniei într-un interviu oferit publicației New Atlanticist, editată de Atlantic Council, notează Digi24.

În opinia expertei, o distincție de substanță între Spania și restul statelor europene este aceea că majoritatea regiunilor sale sunt „mult mai autonome decât în alte zone ale Europei” și au la bază o solidă tradiție în dezvoltarea unei „personalități politice” axată pe curente comunitare care conjugă într-un fel sau altul diverse năzuințe secesioniste.

„Ei au propria lor limbă și există în mod tradițional un naționalism catalan”, spune Burwell.

În timpul crizei economice din Europa, Catalonia a acumulat frustrări financiare, deoarece motoarele economice ale regiunii au fost folosite, prin taxele și impozitele plătite Madridului, pentru a ține pe linie de plutire alte regiuni mai puțin prospere ale țării, subliniază experta. Acest lucru a accentuat tema separatistă catalană.

Apoi, există și factorul de realpolitik: „Aveți și o serie de politicieni care cred că pot avea succes politic prin invocarea unei agende secesioniste”.

Întrebată în ce măsură referendumul de pe 1 octombrie este și efectul unei guvernări regionale aflată sub o posibilă presiune a aliaților săi de extremă stânga, Fran Burwell a răspuns: „Acum, s-a răspândit mult dincolo de stânga. Nu vorbim doar despre o chestiune extremistă. Le-a captat imaginația. De asemenea, mai avem o problemă, faptul că, în fruntea acestui referendum, rușii au fost implicați în răspândirea de știri false pe rețelele de socializare pentru a susține mișcarea de independență”.

Burwell susține, însă, că este dificil de spus până unde a mers rolul Kremlinului: „Nu cred că a existat o finanțare din partea rușilor, cum a fost cazul cu (partidul de extremă dreapta – n.r.) Alternativa pentru Germania”.

Dacă se va ajunge la ruperea Cataloniei de Spania și la construirea unui nou stat, prima problemă de care se vor lovi catalanii vizează Uniunea Europeană, un subiect deloc dezbătută la nivelul guvernului regional, consideră experta Atlantic Council.

Părăsind Spania, „Catalonia va părăsi efectiv Uniunea Europeană și nu va mai reveni, deoarece Spania are drept de veto”.

„Asta înseamnă că barierele vor fi puse imediat; nicio liberă circulație pentru persoanele care vor avea pașapoarte catalane; nicio liberă circulație a mărfurilor din Catalonia; relația lor cu moneda euro va deveni una suspectă, cum ar fi în Kosovo, care utilizează moneda euro fără să aibă și o putere legală în acest sens”, a mai spus Fran Burwell.

Citiți aici interviul integral.

Fiind cea mai prosperă dintre cele 17 regiuni ale Spaniei, Catalonia condensează circa 19% din economia națională, beneficiind de piloni puternici pe segmentul turismului, al exporturilor și al industriei.

„Stabilirea unei frontiere ar duce la pierderea locurilor de muncă, a veniturilor și a bunăstării pentru toată lumea, indiferent dacă trăiesc în Catalonia sau în restul Spaniei”, a explicat pentru CNBC prin e-mail economistul Alain Cuenca, de la Universitatea din Zaragoza.

Aceste pierderi ar fi generate subit de obstacolele care vor apărea în calea comerțului și de fondurile exorbitante ce trebui investite în construirea armăturii instituționale a noului stat, a subliniat profesorul de economie.

În timp ce catalanii reprezintă 16% din totalul populației, contribuția Cataloniei la economia națională a Spaniei este una mai mult decât importantă, ajungând la o infuzie anuală de 223, 6 miliarde de euro, potrivit calculelor guvernului regional.

Folosind date furnizate de organizații oficiale europene și catalane, Business Insider scria la începutul acestui an că, în cazul secesiunii, regiunea Cataloniei ar câștiga rapid circa 16 miliarde de euro pe an, deoarece nu ar mai trebui să plătească impozite în Spania. O asemenea divizare ar duce la o pierdere de 2% din Produsul Intern Brut al Spaniei. De cealaltă parte, nici Catalonia nu ar scăpa „neșifonată” economic, din moment ce 33,5% din exporturile catalane sunt dependente de piața spaniolă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău