Atenționare de călătorie în Bulgaria, emisă de MAE de la București

  • 25 Noiembrie 2023 15:25
Atenționare de călătorie în Bulgaria, emisă de MAE de la București

Teritoriul Bulgariei va fi afectat de precipitații abundente sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite de vânt, în perioada 25 – 26 noiembrie, avertizează Ministerul Afacerilor Externe, precizând că în acest interval de timp autoritățile bulgare ar putea închide unele drumuri, iar orarul curselor aeriene ar putea fi perturbat, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de MAE, Institutul de Meteorologie și Hidrologie din Bulgaria a emis:

– cod roșu pentru regiunile Montana, Vrața, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo și Ruse. Cantitatea de precipitații va fi de 40-65 mm, stratul de zăpadă va atinge 30 cm, prezența viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă și apariția poleiului; rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 90km/h;

– cod portocaliu pentru regiunile Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Pleven, Târgoviște, Razgrad, Kârdjal, Haskovo, Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Șumen, Varna, Dobriciși Silistra. Cantitatea de precipitații va fi de 35-65 mm, cu posibilități de intensificări de peste 30 mm. Stratul de zăpadă va atinge 10 – 30 cm, prezența viscolului va duce la formarea de polei și apariția ceței.

Pentru regiunea Burgas a fost emis un cod galben, unde rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 70 km/h, pe alocuri cu intensificări de până la 90 km/h, arată MAE.

Cetățenilor români li se recomandă să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar șoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație în condiții de iarnă, precum și atenționare meteorologică specifică. De asemenea, li se recomandă să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere și cursele aeriene să fie perturbate față de orarul de zbor.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg, precizează MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii call center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republcia Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerile Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://mae.ro/app_cs), cu informații și sfaturi de călătorie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău