Atenție, leptospiroza! Medicii informează despre apariția bolii comune oamenilor și animalelor

  • 20 Iulie 2018 11:42
Atenție, leptospiroza! Medicii informează despre apariția bolii comune oamenilor și animalelor

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că în perioada caldă a anului, de rând cu bolile diareice acute, frecvent se înregistrează o boală comună oamenilor și animalelor, în special la rozătoare, numită leptospiroza.

Boala este una din cele mai răspândite zooantroponoze pe teritoriul Republicii Moldova, îndeosebi în partea de nord a țării. De la începutul anului, deja au fost înregistrate trei cazuri de leptospiroză în raioanele Drochia și municipiile Edineț și Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ANSP, analiza epidemiologică a arătat că pacienții s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul pescuitului, sau a scăldatului în bazinele de apă, posibil impurificate cu eliminările animalelor, șobolanilor și a altor rozătoare care sunt surse și rezervoare de agenți cauzali – leptospire. Diagnosticul bolii a fost confirmat prin detectarea serologică a variantei icterohemoragice de leptospire, predominant, specifică șobolanilor, care provoacă clinică gravă cu afectarea rinichilor, ficatului și instalarea insuficienței hepato-renale. La pacienții respectivi boala a decurs cu manifestări clinice destul de grave, însă cu însănătoșire. Unele cazuri înregistrate în alți ani au condiționat decesul unor bolnavi.

Transmiterea infecției are loc prin contact direct cu animalele bolnave sau produsele biologice ale acestora, îndeosebi urina. Însă principalul factor de transmitere îl reprezintă apele de suprafață contaminate cu urina rozătoarelor, reziduurile neepurate de la fermele de animale, deseori amplasate pe malurile bazinelor de apă. Oamenii se mai molipsesc în timpul scăldatului, pescuitului, sau folosirii apei de băut din izvoare și fântâni de câmp, a produselor alimentare, fructelor și legumelor la care au acces rozătoarele. De asemenea, în timpul cositului și a altor activități agricole în lunci inundabile, în lipsa încălțămintei speciale etc.

După o perioadă de incubație de opt-zece zile, apare febra acută de 38-40 grade, dureri de cap, în articulații, mușchi, îndeosebi ai gambelor, greață, vomă, uneori icter, ulterior semne de afectare a ficatului, rinichilor.

Astfel, specialiștii atenționează că adresarea timpurie după asistență medicală în caz de îmbolnăvire asigură tratamentul efectiv și evitarea consecințelor grave.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău