Atenție la meniu în sezonul rece!

  • 12 Noiembrie 2014 13:21
Atenție la meniu în sezonul rece!

Meniul zilnic din timpul sezonului rece trebuie ales cu multă grijă. Potrivit Rador, există câteva alimente care ar trebui consumate cât mai des în perioada iernii.

Rodiile sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Sucul de rodii este bogat în antioxidanți (mult mai mult decât alte sucuri de fructe). Doar o ceașcă pe zi ajută la combaterea radicalilor liberi din oxidarea colesterolului "rău" LDL, care contribuie la acumularea de placă în artere. Un pahar de suc de rodie poate îmbunătăți fluxul de sânge la inimă la persoanele cu ischemie miocardică - o afecțiune gravă în care oxigenul la inimă este redus din cauza arterelor înfundate.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, sunt deosebit de bogate în vitaminele A, C și K. Acest tip de legume reprezintă o excelentă sursă de acid folic, deosebit de important pentru femeile de vârstă fertilă.

Citricele - lămâile, lime, portocalele, grepfruit-ul și mandarinele sunt cele mai suculente fructe în timpul iernii. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine, în special vitamina C, dar și de flavonoide.

Flavonoidul predominant în aceste fructe este hesperidina, responsabilă pentru creșterea colesterolului "bun" HDL și scăderea colesterolului "rău", LDL și a trigliceridelor.

Cartofii - din cauza conținutului de amidon, de multe ori, cartofii nu sunt alimentele cele mai iubite și preferate. Spre deosebire de alte tipuri de amidon conținute în orez sau pâine, care sunt lipsite de nutrienți sănătoși, cartofii conțin câteva substanțe utile, fiind o sursă excelentă de vitamina C și B6. În plus, sunt o sursă bună de acid folic și conțin fibre. Cartofii roșii sunt bogați în antocianine, antioxidanți, care sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate - reducerea riscului de cancer și boli de inimă.

Consumul de alune de pădure, nuci crude și migdale ajută la stimularea funcțiilor creierului, precum și la concentrare, fiind deosebit de hrănitoare și de benefice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău