Atenție la cumpărăturile de sărbători! Recomandările ANSA privind achiziționarea produselor alimentare ușor alterabile
-
20 Decembrie 2019 10:22
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să manifeste o atitudine precaută, atunci când aleg și procură produse ușor alterabile pentru masa sărbătorilor de iarnă.
Potrivit recomandărilor ANSA, carnea trebuie să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate, precum măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe, iar temperatura de păstrare trebuie să corespundă cu - 4 ± 2 °C.
Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare și să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.
La procurarea peștelui în stare proaspătă cumpărătorii trebuie să atragă atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Temperatura de păstrare este de minus 2, 0 °C.
Pestele alterat prezintă modificări precum, solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenușie sau brună; în aceste cazuri peștele este alterat și poate prezenta pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
La procurarea ouălor este recomandabil să se atragă atenția la aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare este de 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;
Este interzisă vînzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Totodată informația despre data ouării trebuie marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte și termenul de valabilitate în documentul de insoțire sau pe cutia de transport.
Laptele are culoare albă cu nuanță slab gălbuie, nuanță care se accentuează în cazul laptelui cu un conținut sporit de grăsime. Nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) și trebuie de fiert foarte bine, menținându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite așa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecții stafilococice și streptococice, etc. Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat termic apoi răcit și este un produs gata pentru consum. Temperatura de păstrare – pînă la + 4 °C.
Laptele absoarbe ușor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis. Alte nuanțe de culori ale laptelui (roz, albastru, roșu etc.) denotă, fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că produsul a fost falsificat.
ANSA anunță că toate neconformitățile depistate și alte deficiențe în comerțul de produse alimentare pot fi semnalate la linia fierbinte a Agenției: 0800 800 33 și prin intermediul aplicției Viber: 067 675 544.
Direcția unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor