Atenție! Dioxidul de carbon eliminat în procesul fermentării mustului prezintă pericol pentru viață

  • 25 Septembrie 2018 10:35
Atenție! Dioxidul de carbon eliminat în procesul fermentării mustului prezintă pericol pentru viață

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează producătorii de vin în condiții de casă că, în procesul fermentării mustului sau boștinei în aer se elimină un volum mare de dioxid de carbon (CO2), ce prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană.

CO2 este un compus chimic, ce în condiții normale de temperatură și presiune este incolor, nu are miros, doar un gust înțepător asemenea apei carbogazoase proaspete. De asemenea, gazul menționat este mai greu decât alte gaze din aer și se acumulează în concentrații nocive în stratul inferior al beciurilor, subsolurilor și a altor încăperi închise, în care se produce fermentarea.

Fiind o substanță toxică, dioxidul de carbon pătrunde în organismul omului prin căile respiratorii și poate provoca dureri de cap, grețuri cu sau fără vomă, amețeală, tulburări de vedere, greutate în respirație, iar când CO2 este în concentrație mare în aer, inhalat provoacă pierderea cunoștinței în câteva minute și chiar decesul.

În acest context, ministerul recomandă ca fermentarea să se efectueze doar în încăperi bine ventilate. Să nu vă aflați mult timp în încăperile unde are loc procesul de fermentare a mustului. Să nu admiteți accesul în spațiile de fermentare a minorilor, femeilor însărcinate, bolnavilor și a oamenilor în etate. Să anunțați membri familiei atunci când intră în încăperile în care are loc fermentarea vinului.

Totodată, recomandăm, insistent, să verificați în prealabil concentrația COprin metode tradiționale: cu ajutorul unei prăjini ce are în capăt o lumânare sau un chibrit aprins. La insuficiența de oxigen, acestea se vor stinge. De asemenea,în cazul în care concentrația oxigenului în aerului încăperilor este scăzută (lumânarea sau chibritul nu vor arde), urmează rapid să părăsiți încăperile respective și să asigurați aerisirea acestora. 

O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoștinței este scoasă din mediul toxic și dusă în aer curat.

Vă îndemnăm să fiți atenți, precauți și vigilenți, pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața dumneavoastră și a celor apropiați. 

În situații imprevizibile vă recomandăm să telefonați pentru ajutor la 112.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău