Atentatul antiisraelian din Bulgaria în 2012: Cei doi acuzați condamnați la închisoare pe viață

  • 21 Septembrie 2020 12:32
Atentatul antiisraelian din Bulgaria în 2012: Cei doi acuzați condamnați la închisoare pe viață

Justiția bulgară a condamnat luni, în absență, la închisoare pe viață doi libanezi acuzați de implicarea în atentatul din 2012 vizând un autobuz ce transporta turiști israelieni și atribuit aripii armate a mișcării Hezbollah, informează France Presse și Reuters, preluat de Agerpres.

În acest atac au fost uciși cinci pasageri israelieni pe aeroportul din Burgas (oraș pe coasta Mării Negre în Bulgaria), precum și șoferul bulgar. Presupusul deținător al bombei, un tânăr franco-libanez de 23 de ani, a fost de asemenea ucis în explozie.

Treizeci și opt de persoane au fost rănite.


Tribunalul special din Sofia a constatat că Meliad Farah, în vârstă de 39 de ani, și Hassan El Hajj Hassan, 32 de ani, primul cetățean australian iar al doilea cetățean canadian de origine libaneză, sunt vinovați de implicare în calitate de complici în atacul din 18 iulie 2012.

Elementele adunate de anchetă au convins Uniunea Europeană să includă în iulie 2013 aripa armată a Hezbollah pe lista sa neagră de organizații teroriste. Statele Unite consideră de ani de zile Hezbollahul un "grup terorist străin".

Cei doi bărbați au părăsit Bulgaria în seara atacului și nu au fost găsiți, în ciuda cooperării juridice internaționale.

Ei au fost incluși pe lista neagră antiteroristă a SUA în 2015. Posibilele lor active au fost înghețate în Statele Unite, unde orice comerț cu aceștia este interzis persoanelor juridice și fizice.

Washingtonul a estimat atunci că Ferah și Hassan se aflau probabil în Liban.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
16
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău