Atacurile cibernetice din 2020 asupra Agenției Europene a Medicamentelor, comise de hackeri ruși și chinezi (presă)

  • 06 Martie 2021 17:01
Atacurile cibernetice din 2020 asupra Agenției Europene a Medicamentelor, comise de hackeri ruși și chinezi (presă)

O agenție rusă de informații și spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice de anul trecut asupra Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), potrivit unor surse apropiate de anchetă, citate de cotidianul olandez De Volkskrant, preluat de Reuters, preluat de Agerpres.

EMA, care are sediul la Amsterdam, a transmis în decembrie că a fost ținta unui atac cibernetic prin care au fost furate și distribuite pe internet documente legate de vaccinuri și medicamente împotriva COVID-19.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns încă la o solicitare de a comenta informațiile, însă Moscova a negat în mod repetat orice acuzații de piraterie informatică ale Occidentului, precizează Reuters.

Agenția de presă mai scrie că încă nu a putut contacta Ministerul de Externe al Chinei. Cu alte ocazii, Beijingul a spus că se opune ferm și luptă împotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice.

EMA a deschis o anchetă împreună cu autoritățile olandeze și europene de aplicare a legii, dar până acum nu a oferit detalii despre posibilii autori ai atacurilor.

De Volkskrant a relatat sâmbătă că EMA a fost ținta unor spioni chinezi în prima jumătate a lui 2020, după care a unor agenți secreți ruși în a doua parte a anului.

Chinezii au obținut accesul după ce au spart sistemele informatice ale unei universități germane, au spus surse citate de ziarul menționat. În schimb, rușii ar fi exploatat slăbiciunile sistemului de acces în doi pași și alte mecanisme de protecție cibernetică ale EMA.

"Este în desfășurare o anchetă penală a autorităților de aplicare a legii și a altor entități și, bineînțeles, EMA colaborează pe deplin", a precizat purtătoarea de cuvânt a agenției, Monika Benstetter, într-un email de răspuns, fără a face alte comentarii.

Presupușii hackeri ruși au avut acces la sistemele EMA timp de peste o lună, au spus surse pentru De Volkskrant.

Ei au fost interesați în principal de țările care urmau să folosească vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech și de informații legate de cantitățile ce urmau a fi cumpărate, a adăugat publicația.

La scurt timp după ce EMA a dezvăluit inițial că a fost ținta unor atacuri, Pfizer și BioNTech au anunțat că le-au fost accesate ilegal documente legate de vaccin.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău