Atacurile cibernetice au devenit un pericol real pentru securitatea R.Moldova. Ce soluții au experții pentru stoparea acestora
-
19 Noiembrie 2019 13:44
Republica Moldova devine tot mai vulnerabilă la atacurile cibernetice pe măsură ce crește gradul de informatizare a societății. Opinia a fost exprimată de către participanții la Forumul Regional „Moldova Cyber Week 2019”, ajuns la cea de-a VII-a ediție.
Experții susțin că este nevoie de o colaborare mai strânsă la nivel regional, între sectorul public și cel privat, astfel încât crimele cibernetice și furturile online să fie mai ușor și rapid stopate. Relatează Aliona Savca.
Atacurile cibernetice au devenit un real pericol pentru securitatea Republicii Moldova. Potrivit directorului Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Sergiu Popovici, în fiecare lună doar sistemele informaționale ale Guvernului sunt supuse la peste șase milioane de atacuri cibernetice.
„Tot la noi se digitalizează, nu găsiți nici un om fără gadgeturi, dar nimeni nu-și dă seamă că dacă lucrați și vreți să aveți acces la un serviciu dat, în spate stă o echipă, stau niște tehnologii. Cu acest forum noi vrem să arătăm că, într-adevăr, aceasta este o problemă și trebuie de lucrat zilnic. Atacurile nu caută domeniu. Sunt viruși care pot bate într-un domeniu, dar atacurile, dacă ești slab, vulnerabil, te găsesc oriunde.”
Pentru a face față amenințărilor cibernetice este nevoie de o colaborare la nivel regional, între sectorul public-privat și mediul academic, susține expertul român în securitate, Radu Stănescu.
„Totul este atât de dinamic. Poți ataca din Kenya. Din acest motiv este foarte importantă și colaborarea între state, deoarece toate atacurile și toate investigațiile sunt transfrontaliere în marea majoritatea a cazurilor.”
Universitatea Tehnica din Moldova este singura instituție de învățământ din țară care pregătește specialiști în securitatea informației. Rectorul instituției, Viorel Bostan susține că după absolvire majoritatea studenților reușesc să se încadreze în câmpul muncii și să facă față provocărilor din domeniu.
„Securitatea cibernetică astăzi este o provocare pentru țară, pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru instituțiile bancare, structurile guvernamentale. În acest sens avem o misiune importantă de a pregăti specialiști și profesioniști care să satisfacă cerințele acestui domeniu.”
Forumul Regional de Securitate Cibernetică se va desfășura timp de două zile. În cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de lucru și exerciții practice. Participanții vor simula scenarii de atacuri cibernetice, având sarcina să găsească soluțiile corecte de contracarare a acestora.