Atacurile asupra unor moschei din orașul neozeelandez Christchurch nu puteau fi evitate (raport al comisiei de anchetă)
-
08 Decembrie 2020 09:22
Atacurile care au avut loc anul trecut în Noua Zeelandă asupra unor moschei din Christchurch nu puteau fi evitate, a conchis marți un raport al anchetei asupra acestor atacuri, informează AFP, preluat de Agerpres.
Comisia regală, instanța dotată cu cele mai mari puteri de investigație conform legislației neozeelandeze, a îndemnat cu toate acestea la schimbări radicale în materie de antiterorism, ca răspuns la acest carnagiu în timpul căruia 51 de enoriași au fost uciși de un adept al doctrinei privind supremația rasei albe.
Acest raport de 800 de pagini a subliniat de asemenea că serviciile de spionaj s-au concentrat de o manieră "necorespunzătoare" asupra islamului radical, neglijând amenințarea teroristă reprezentată de extremiștii de dreapta.
Raportul conchide că autoritățile nu puteau preveni atacurile din Christchurch, subliniind că înainte de acestea informațiile incomplete disponibile cu privire la Brenton Tarrant, autorul atacurilor, nu erau suficiente pentru a lăsa să se creadă că el reprezintă o amenințare.
"Nu exista niciun mijloc plauzibil de a-l detecta, poate doar din întâmplare", subliniază raportul cu privire la această zi de martie 2019, în timpul căreia Tarrant, un australian, a ucis cu sânge rece enoriașii care participau la rugăciunea de vineri.
Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a salutat raportul și s-a angajat să examineze cele 44 de recomandări ale acestuia. Cu toate acestea, ea a ținut să amintească faptul că executivul său a criticat deja laxismul privind legislația asupra armelor de foc, laxism subliniat în acest raport și care i-a permis lui Tarrant să se doteze cu un veritabil arsenal de arme de tip militar.
Tarrant a fost condamnat la sfârșitul lui august la închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare condiționată, după ce a pledat vinovat de 51 de omucideri, 40 de tentative de omucidere și un act terorist.
Raportul asupra acestui carnagiu fără precedent din istoria Noii Zeelande trebuia să fie inițial dat publicității în decembrie 2019. Într-o primă etapă el a fost întârziat din cauza cantității considerabile de probleme de analizat, apoi de pandemia de coronavirus.
Condusă de judecătorul William Young și de fosta diplomată Jacqui Caine, comisia a intervievat peste 400 de persoane.
Sursa:Agerpres