Atacuri armate și atentate teroriste în Franța (cronologie 2012-2020)

  • 29 Octombrie 2020 13:21
Atacuri armate și atentate teroriste în Franța (cronologie 2012-2020)

rei persoane au fost ucise și mai multe rănite de un atacator înarmat cu un cuțit, la 29 octombrie 2020, la o biserică din Nisa (oraș din sudul Franței), într-un incident descris de primarul orașului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism, a informat poliția, conform Reuters. Estrosi a confirmat existența a trei victime și a declarat că suspectul tot repeta sintagma ''Allah akbar''. El a vorbit cu reporterii și a calificat atacul din Nisa drept ''islamofascism'', scrie Agerpres.

Edilul a scris pe Twitter că atacul cu cuțitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraș, și că poliția l-a reținut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Poliția a transmis că două persoane au fost confirmate decedate în atac, iar mai multe persoane au fost rănite. O sursă din poliție a confirmat informația potrivit căreia o femeie a fost decapitată. Și președinta Adunării Naționale (fostul Front Național, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a vorbit tot despre o decapitare care s-ar fi produs în timpul atacului.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09.00 (08.00 GMT), potrivit unei surse din poliție - citată de AFP.


Cele mai grave atacuri armate și atentate teroriste comise în Franța, în perioada 2012-2020:

27 iunie 2019 - Două persoane, printre care un imam, au fost rănite cu focuri de armă, în fața moscheii din Brest, în vestul Franței, agresorul fiind găsit mort la scurt timp, cu un glonț în cap. Dosarul a fost preluat de secția antiteroristă a Parchetului din Paris, aflat în legătură cu parchetul din Brest.

11 decembrie 2018 - Cel puțin două persoane au murit și zece au fost rănite, în urma unui schimb de focuri în apropierea unui târg de Crăciun la Strasbourg. Sediul Parlamentului European din Strasbourg, unde în zilele acelea se desfășura o sesiune plenară, a fost închis, a anunțat un purtător de cuvânt, conform Reuters. Poliția din Franța a declarat că suspectează că atacul armat a fost motivat de terorism.

8 octombrie 2018 - Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost ucis și alți doi au fost grav răniți, într-un schimb de focuri într-un bar din Toulouse, după ce doi bărbați aflați pe o motocicletă, între care unul înarmat cu un pistol, au deschis focul, în jurul orei 17.00, pe terasa barului "Le Papus" și au urmărit una dintre cele trei victime în interiorul localului, potrivit parchetului din Toulouse. Autorii atacului au fugit. Un bărbat împușcat a murit pe loc, iar alți doi - dintre care unul în stare gravă - au fost spitalizați.

7 octombrie 2018 - Doi bărbați au fost răniți prin împușcare, în cartierul Champs-Elysées din Paris, de agresori aflați pe o motocicletă și care au reușit să fugă. Conform primelor elemente ale anchetei, principala ipoteză a fost cea a unei reglări de conturi, a indicat o sursă din cadrul poliției.

9 septembrie 2018 - Șapte oameni au fost răniți, dintre care patru grav, la Paris, după ce au fost atacați de un bărbat înarmat cu un cuțit și o bară de fier.

23 august 2018 - Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis două persoane (pe mama și pe sora sa) și a rănit grav o a treia persoană, în orașul Trappes, la periferia Parisului, înainte de a fi "neutralizat" de forțele de ordine. Organizația jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul, însă nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

12 mai 2018 - Un tânăr înarmat cu un cuțit a ucis un trecător la Paris și a rănit alți patru. Atacatorul era născut în 1997, în Cecenia. Părinții lui au fost plasați, la 13 mai 2018, în custodia poliției, conform AFP. Un trecător în vârstă de 29 de ani a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite de acest tânăr, care a strigat "Allah Akbar" (Allah e mare), potrivit martorilor, înainte de a fi doborât de poliție.

23 martie 2018 - Patru persoane și-au pierdut viața și alte 16 au fost rănite, în cursul a trei atacuri executate de un bărbat care și-a declarat apartenența la gruparea jihadistă Statul Islamic. Autorul celor trei atacuri din Carcassonne și Trebes (sudul Franței), Redouane Lakdim, un francez de origine marocană, a fost ucis în urma asaltului forțelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde se retrăsese cu un jandarm luat ostatic. Locotenent-colonelul de jandarmerie Arnaud Beltrame, care se oferise pe sine în schimbul eliberării ostaticilor din timpul atacurilor, a murit. Redouane Lakdim a furat mai întâi o mașină în orașul Carcassonne, ucigând un pasager și rănindu-l pe șofer. El a rănit apoi un polițist cu un glonț și a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanță, unde a ucis încă două persoane.

20 aprilie 2017 - Un polițist și-a pierdut viața, iar alți doi au fost răniți, dintre care unul grav, în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat. Atacul armat a avut loc cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, în jurul orei 21.00 (19.00 GMT), și a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

26 septembrie 2016 - Un bărbat a deschis focul în fața unui supermarket din Port-Marly, localitate situată la 30 km vest de Paris, și a rănit grav două persoane. Bărbatul care a deschis focul a venit cu mașina la locul atacului, unde a rănit grav o casieră de 46 de ani și un bărbat de 73 de ani. Cele două victime, transportate la spital, au fost grav rănite. Autorul atacului a fugit de la locul faptei și s-a baricadat în propriul apartament.

26 iulie 2016 - Doi bărbați au luat mai mulți ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul țării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Cei doi atacatori înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine, care au luat cu asalt biserica.

14 iulie 2016 - Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și peste 400 de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat și cetățeni români, dintre care unul a decedat. Președintele francez, François Hollande, a anunțat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie. Decretată de șeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris, regimul de excepție al stării de urgență a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie și mai. Ultima prelungire, la 19 mai 2016, a fost de două luni, față de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 și a Turului Franței la ciclism.

13 noiembrie 2015 - Bărbați înarmați și atacatori sinucigași au comis un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, o sală de concerte și zona adiacentă Stade de France, atacurile, soldate cu 130 de morți și sute de răniți, fiind revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Mai mulți cetățeni străini s-au numărat printre cei uciși: doi cetățeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe; trei cetățeni belgieni; un german; trei spanioli; doi portughezi; un britanic; două tinere surori tunisiene; trei chilieni; doi algerieni; un marocan; doi mexicani. Opt "teroriști" și-au pierdut viața în atentate, dintre care șapte s-au aruncat în aer. Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclan, dintre care trei acționând o centură cu exploziv, iar ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan. În paralel, teroriști au deschis focul cu arme automate la restaurante și terase, la Bataclan, străzile Charonne, Bichat, la restaurantul Le Petit Cambodge, precum și la Fontaine au Roi, la intersecția cu Faubourg-du-Temple. Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței. Cele mai multe dintre victime au fost ucise în atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

7 ianuarie 2015 - Un atac armat terorist a avut loc la sediul publicației franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris, Franța, fiind cel mai sângeros din Franța din ultimii peste 40 de ani. 12 persoane au murit și alte zece au fost rănite. Cei trei autori ai atentatului au fost identificați. Doi dintre ei erau frații franco-algerieni Said Kouachi (34 de ani) și Cherif Kouachi (32 de ani), iar al treilea, Hebdo Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat poliției. De asemenea, au fost reținute șapte persoane din anturajul atacatorilor.

11, 15 martie 2012 - Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împușcat mortal de trei militari, în plină stradă, la Toulouse și Montauban, iar apoi, la 19 martie, a împușcat trei copii și un profesor într-un colegiu din Toulouse, înainte de a fi ucis, la 22 martie, de poliție, în apartamentul său asediat de forțele de ordine cu o zi înainte.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău