Atacuri antiamericane: Washingtonul cere Bagdadului 'să ia măsuri'

  • 17 Decembrie 2019 12:08
Atacuri antiamericane: Washingtonul cere Bagdadului 'să ia măsuri'

Statele Unite au cerut luni guvernului irakian "să ia măsuri" pentru a pune capăt atacurilor din Irak împotriva intereselor americane, pe care ele le atribuie Iranului, care devine din ce în ce mai influent în țară în special prin facțiuni armate, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Ministrul american al apărării Mark Esper și-a exprimat "îngrijorarea" într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul demisionar Adel Abdel Mahdi, care a declarat într-un comunicat că se teme de o deflagrație.

"Dl. Abdel Mahdi a făcut apel la toată lumea să nu-i obstrucționeze eforturile pentru a preveni o escaladare ce va amenința toate părțile", se arată în comunicatul biroului premierului.

El "se teme că un răspuns american la tirurile venite din partea părților pro-Iran va degenera în confruntări pe teritoriul irakian", a explicat un înalt responsabil irakian sub acoperirea anonimatului.

Esper a confirmat presei că i-a făcut cunoscută liderului irakian demisionar "îngrijorarea în legătură cu ceea ce par a fi atacuri asupra bazelor din Irak unde s-ar putea găsi forțe sau echipamente americane".

El a precizat că i-a spus lui Abdel Mahdi că Statele Unite "au dreptul de a se apăra și noi cerem partenerilor noștri irakieni să ia măsuri preventive pentru a calma jocul deoarece toate acestea nu sunt bune pentru nimeni" .

Începând cu 28 octombrie, salve de rachete au fost trase de zece ori asupra sectoarelor unde sunt staționați soldați și se află diplomați americani. Tirurile nu au fost niciodată revendicate, dar Statele Unite acuză facțiunile proiraniene din Irak.

Esper, care s-a exprimat în avionul cu care se întorcea din Belgia unde a participat la ceremoniile celei de-a 75-a aniversări a bătăliei din Ardeni, a recunoscut că implicarea Teheranului este dificil de dovedit.

"Bănuiesc ca Iranul se află în spatele acestor atacuri, întrucât (iranienii) sunt în spatele multor comportamente nocive în toată regiunea", a spus el. "Dar este dificil de stabilit", a adăugat el.

În timp ce guvernul irakian demisionar se confruntă cu o revoltă fără precedent și o stradă intransigentă, în ciuda a aproape 460 de morți în violențe, Abdel Mahdi a părut să-și avertizeze succesorul.
                
"Dacă guvernul sau statul irakian slăbesc, vor crește escaladarea și haosul", se arată în comunicat.
                
O sursă americană a declarat recent pentru AFP că facțiunile proiraniene din Irak sunt acum mai amenințătoare pentru soldații americani decât gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
                
Atacurile împotriva intereselor americane au provocat deja răniți și un mort în rândurile armatei irakiene, precum și pagube materiale până aproape de Ambasada Statelor Unite, situată în Zona Verde ultrasecurizată a Bagdadului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
5
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:5,1 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
1
Wed
4

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău