Atacul armat din Noua Zeelandă | Detalii despre suspectul australian arestat - „un bărbat alb obișnuit', 'rasist', 'eco-fascist'

  • 15 Martie 2019 12:43
Atacul armat din Noua Zeelandă | Detalii despre suspectul australian arestat - „un bărbat alb obișnuit', 'rasist', 'eco-fascist'

Suspectul australian arestat în legătură cu atacurile produse vineri dimineață la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, se descrie, într-un 'manifest' rasist postat anterior pe Twitter, ca 'un bărbat alb obișnuit', 'rasist', 'eco-fascist', care 's-a decis să ia poziție', relatează Press Association și AFP, potrivit Agerpres.

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a fost identificat de media din țara sa ca fiind atacatorul care pare să fi transmis live pe Facebook în timp ce își împușca victimele într-o moschee.

Poliția a cerut ca imaginile să nu fie redistribuite online, precizând că lucrează acum la retragerea lor de pe internet.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat că atacatorul de la moscheea Masjid al Noor din Christchurch este un cetățean australian.

Un 'manifest' care explică motivele atacului a fost postat vineri dimineață pe un cont de Twitter cu același nume și cu aceeași imagine de profil ca și pagina de Facebook care a transmis în direct atacul.

Titlul, 'Marea înlocuire', al textului de 73 de pagini pare să facă referire la o teză a scriitorului francez Renaud Camus privind dispariția unor 'popoare europene', 'înlocuite' de populații ne-europene imigrate, și care cunoaște o popularitate în creștere în mediile de extremă dreapta.

În manifest, Tarrant își descrie motivele atacului, afirmând că victimele erau 'un mare grup de invadatori' care 'încearcă să ocupe pământurile popoarelor mele mei și să înlocuiască etnic poporul meu'.

Textul include o serie de întrebări și răspunsuri, și se deschide întrebarea: 'Cine ești?'. Răspunsul vine: 'Doar un bărbat alb obișnuit, de 28 de ani. Născut în Australia, într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici'.

'Părinții mei sunt de origine scoțiană, irlandeză și engleză. Am avut o copilărie obișnuită, fără mari probleme. Nu m-a interesat prea mult învățătura în anii de școală, obțineam cu greu note de trecere'.

'Sunt doar un bărbat alb obișnuit, dintr-o familie obișnuită. Care a decis să ia poziție pentru a asigura un viitor pentru poporul meu', spune el. Tânărul se descrie ca 'o persoană privată și mai mult introvertită' și recunoaște că este rasist, adăugând că este un 'eco-fascist de felul lui'.

Tarrant mai spune că momentele cheie ale radicalizării sale au fost înfrângerea liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, la prezidențialele din 2017, și un atac cu camionul, soldat cu cinci victime, la Stockholm, în aprilie 2017.

Tânărul mai afirmă că Noua Zeelandă nu a fost ținta inițială pentru acest atac și că a venit în țară doar temporar pentru a plănui atacul și a se antrena: 'Am început să plănuiesc un atac cam cu doi ani înainte și un atac în Christchurch cu trei luni înainte', scrie el.

La întrebarea dacă sprijină Brexit-ul, el răspunde: 'Da (...) Adevărul este că, în ele din urmă, oamenii trebuie să recunoască faptul că nu a avut nimic de-a face cu economia. Că a însemnat că poporul britanic respinge imigrația în masă, dezrădăcinarea culturală și globalismul, și ăsta e un lucru măreț și minunat'.

Dacă este sau nu un susținător al președintelui american Donald Trump, el scrie: 'Ca un simbol al identității albe reînnoite și scopului comun? Sigur. Ca politician și lider? Dumnezeule, nu'.

Tânărul mai susține că persoana din istorie cu care se identifică cel mai mult este Oswald Moseley, politician britanic interbelic, liderul Uniunii Britanice a Fasciștilor. De altfel, arhiva unei pagini de Facebook despre care se crede că îi aparține lui Tarrant conținea zeci de postări în ultima săptămână despre multiculturalism în Europa, cu câteva referiri directe la Marea Britanie, și înregistrări de pe Youtube ale unor discursuri ținute de Moseley. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău