Atacul armat din 30 iunie: Recean a audiat raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Chișinău și a înaintat o serie de cerințe

  • 14 Iulie 2023 18:55
Atacul armat din 30 iunie: Recean a audiat raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Chișinău și a înaintat o serie de cerințe

Prim-ministrul Dorin Recean a audiat vineri, 14 iulie, raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Internațional Chișinău în legătură cu atacul armat din 30 iunie, soldat cu moartea uniui polițist de frontieră, a unui angajat al serviciului de securiatate aeroportuară și a atacatorului, un bărbat din Tadjikistan. Raportul a fost discutat la o ședință specială la Guvern.

Reprezentanții instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului - Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Aeroportul Internațional Chișinău, Autoritatea Aeronautică Civilă, Serviciul de Informații și Securitate, l-au informat pe premierul Republicii Moldova despre evaluarea sistemului de asigurare a securității la punctele de trecere a frontierelor.

Premierul Dorin Recean a solicitat instituțiilor să revizuiască în termen de 20 de zile protocoalele de securitate în Aeroport și în zona adiacentă.

La fel, a cerut crearea unui centru de analiză și reacționare rapidă pe teritoriul instituției și ajustarea procedurii de patrulare activă în zona adiacentă Aeroportului.

De asemenea, a dat indicații ca să fie îmbunătățit cadrul normativ legat de gestionarea persoanelor neadmise pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, a cerut să se realizeze o serie de simulări, conform unor scenarii create de contextul regional actual.

O altă solicitare se referă la optimizarea canalelor de comunicare inter-instituțională în situațiile de criză.

Amintim că pe 30 iunie, un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare au murit împușcați de către un cetățean din Tadjikistan, căruia i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova. El a zburat la Chișinău prin Turcia. Agresorul a fost și el rănit în timpul asaltului, iar peste câteva zile a murit la spital.

Guvernul a hotărât că familiile polițistului de frontieră și agentului de pază, morți eroic la datorie, să primească câte un ajutor material în valoare de un milion de lei.

După atacul armat din 30 iunie, fosta ministră de Interne Ana Revenco a anunțat că pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost suplimentate forțele speciale care patrulează în aerogară.

La începutul acestei săptămâni, trupul lui Așurov a fost repatriat în Tadjikistan, la cererea rudelor, cu ajutorul financiar al diasporei tadjice din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău