Atacând civilii, Rusia încearcă să pună presiune pe autoritățile de la Kiev / Opinii

  • 14 Aprilie 2022 08:11
Atacând civilii, Rusia încearcă să pună presiune pe autoritățile de la Kiev / Opinii

Rusia atacă civilii fără scrupule, iar miza este ca autoritățile de la Kiev să cedeze în procesul de negocieri sub influența societății. Este opinia unor experți în geopolitică, potrivit cărora Moscova va împiedica cu orice preț aderarea Ucrainei la NATO și va încerca prin intermediul acestui război s-o distrugă din punct de vedere economic. Mai mult, potrivit specialiștilor în geopolitică, Rusia se arată de mult timp nemulțumită de procesele democratice care au loc în Ucraina și se teme că democrația s-ar putea extinde, notează IPN.

Nadia Afanasieva , șefa Institutului Ucrainean pentru Politică Internațională de la Kiev spune că Rusia și-a concentrat toate forțele pentru bătălia din zona Donbasului, după ce a suferit eșecuri lamentabile în încercarea de a prelua controlul asupra capitalei ucrainene. Potrivit Nadiei Afanasieva o mobilizare generală în Rusia ar putea duce la răzvrătirea rușilor față de regimul de la Kremlin, iar Putin dorește să-și mențină simpatia propriului popor.

„Rusia are nevoie de oameni și de tehnică militară pentru a-și completa pierderile suportate. Există informații să rușii chiar s-au adresat Iranului ca să primească armament de acolo. Situația este complicată pentru armata rusă. Dacă va exista o mobilizare generală în Rusia, asta ar însemna că Putin își pune sub presiune propriul regim, pentru că nu se știe cum vor reacționa oamenii de acolo la mobilizare. Putem face o paralelă cu Zelensky care a anunțat la începutul războiului că primesc arme cei care se implică în securitatea teritorială. Zelensky când a dat arme la atât de multă lume, a riscat foarte mult, pentru că inițial raitingul lui era în scădere și el risca să fie eliminat din funcție chiar de ucraineni, dar nu s-a întâmplat așa”, a spus directoarea Institutului Ucrainean pentru Politică Internațională din KievNadia Afanasieva, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, potrivit experților în politică externă, atacurile armatei ruse asupra civililor ucraineni vor continua, aceste acțiuni fiind o încercare a Moscovei de a pune presiune pe autoritățile de la Kiev.

„Atacând civilii, Rusia încearcă să obțină avantaje în procesul de negocieri. Rusia insistă pe ceea ce numește „demilitarizare, denazificare, neutralitate”. Rusia va încerca să împiedice aderarea euroatlantică a Ucrainei. Rusia își dorește ca Ucraina să devină o zonă gri, incapabilă să ia decizii. Civilii sunt o armă pe care Federația Rusă o folosește fără niciun fel de scrupule împotriva guvernării de la Kiev, care este aleasă în mod democratic și asta displace Moscovei. Moscovei nu-i plac procesele democratice din Ucraina. Rusia a înregistrat o înfrângere și pe teren, de aceea încearcă să prezinte în interiorul Federației Ruse o victorie oricât de mică, pentru ziua de 9 mai”, a spus experta în politică externă, Angela Grămadă.

Printre condițiile liderului de la Kremlin pentru oprirea agresiunii militare din Ucraina se numără ceea ce el numește „demilitarizarea”, „denazificarea” și statutul de neutralitate al țării. De asemenea, Vladimir Putin cere recunoașterea suveranității Rusiei asupra peninsulei Crimeea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău