Atac virulent al lui Erdogan împotriva lui Macron: 'Examinează-ți mai întâi propria moarte cerebrală!'

  • 29 Noiembrie 2019 20:00
Atac virulent al lui Erdogan împotriva lui Macron: 'Examinează-ți mai întâi propria moarte cerebrală!'

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat virulent vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru remarca acestuia că NATO ar fi 'în moarte cerebrală', afirmând că această apreciere reflectă o înțelegere 'bolnavă și superficială' și recomandându-i să verifice dacă nu cumva el însuși este 'în moarte cerebrală', potrivit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un discurs susținut la Istanbul, Erdogan a declarat: "Mă adresez din Turcia președintelui francez, Emmanuel Macron, și o voi repeta la NATO. Examinează-ți mai întâi propria moarte cerebrală!".

Această reacție virulentă intervine după criticile formulate joi de către Macron cu privire la ofensiva lansată luna trecută de Turcia în nordul Siriei împotriva miliției kurde Unitățile de protecție a poporului (YPG), sprijinită de țările occidentale.

Remarcile lui Erdogan acutizează tensiunile între Turcia și NATO, organizație din care Ankara face parte, înaintea unui summit crucial al Alianței la Londra săptămâna viitoare.

Erdogan și Macron, precum și cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Boris Johnson urmează să se reunească între altele în marja acestui summit pentru a discuta despre Siria.

Luna trecută, Ankara a lansa o incursiune în nord-estul Siriei împotriva YPG, calificată de Turcia drept grupare 'teroristă'.

Dar țările occidentale au criticat această operațiune, iar Macron a declarat într-un interviu pentru săptămânalul The Economist la începutul lunii noiembrie că această ofensivă este un simptom că NATO se afla într-o stare de 'moarte cerebrală'.

Criticile vehemente din partea Franței au provocat indignarea liderilor turci în ultimele săptămâni, care au acuzat Parisul că dorește să implanteze un 'stat terorist în nordul Siriei'.

'Nimeni nu vă acordă atenție. Aveți încă o latură de amator, începeți prin a remedia aceasta', a spus Erdogan, adresându-se lui Macron. 'Când vine vorba de a vă împăuna, știți bine să o faceți. Dar când vine vorba de a aloca NATO banii pe care îi datorați, este altceva', a adăugat el.

'El este atât de neexperimentat! Nu știe ce este lupta antiteroristă, de aceea vestele galbene au invadat Franța!', susține președintele turc. 'Gesticulați cât doriți, în cele din urmă veți recunoaște meritele luptei noastre împotriva terorismului', a mai spus Erdogan, citat de AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,04 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău