Atac terorist în Franța | Un jandarm-erou, care se predase atacatorului pentru a elibera un ostatic, a murit

  • 24 Martie 2018 08:55
Atac terorist în Franța | Un jandarm-erou, care se predase atacatorului pentru a elibera un ostatic, a murit

Un locotenent-colonel care se predase voluntar în schimbul eliberării unui ostatic, vineri, în timpul crizei de natură teroristă din sudul Franței, a murit în urma rănilor căpătate, a anunțat sâmbătă ministrul francez de interne.

Nu-i vom uita niciodată „eroismul, curajul, sacrificiul”, a scris sâmbătă, pe Twitter, ministrul de interne Gérard Collomb, citat de Digi24.

Vineri seara, însuși președintele Emmanuel Macron anunțase că jandarmul luat ostatic de autorul atacului „luptă cu moartea”. 

Era un jandarm care, în timpul crizei, luase voluntar locul unui ostatic civil, pentru ca acesta din urmă să fie eliberat. Se consideră că a avut un rol esențial pentru încheierea incidentului terorist și eliminarea suspectului. 

„Vreau să salut curajul locotenent-colonelului care este rănit grav și care a luat locul persoanei pe care teroristul o luase ostatică pentru a se proteja. Este un act de eroism”, declara, vineri, ministrul francez de interne.

Bilanțul atacului de vineri din sudul Franței ajunge astfel la cinci morți, inclusiv atacatorul, și 15 răniți. Vineri seara, președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj public, în urma a ceea ce el a numit „un act al terorismului islamist”.

Franța a trecut vineri din nou prin clipe de teroare. Un bărbat înarmat a ucis trei oameni în sudul țării, în două incidente separate. Timp de cel puțin patru ore, același suspect a ținut ostatice mai multe persoane într-un magazin din localitatea Trebes. Avea revendicări foarte clare. Voia eliberarea unui terorist judecat pentru că a luat parte la atentatele coordonate de la Paris din noiembrie 2015. Suspectul a fost identificat: este un cetățean francez cu origini marocane, în vârstă de 26 de ani. El era cunoscut poliției pentru infracțiuni de drept comun.

La cinci ore după debutul crizei și după minute bune de negociere cu atacatorul, trupele speciale au luat hotărârea de a lua cu asalt magazinul în care acesta luase ostatici. În urma intervenției, suspectul a fost ucis de trupele antitero. Autorul rămăsese în supermarket cu jandarmul luat ostatic.

Autorul noului episod terorist din Franța se numea Redouane Lakdim și era cetățean francez, de origine marocană. Bărbatul în vârstă de 26 de ani a ucis trei persoane în trei atacuri comise la Carcassonne și la Trebes, în sudul Franței. A acționat singur, potrivit autorităților.

„Era cunoscut pentru delicte minore. L-am monitorizat și am considerat că nu era vorba de radicalizare”, a justificat ministrul de interne.

Potrivit presei, bărbatul și-ar fi declarat apartenența la gruparea jihadistă Statul Islamic. Gruparea a revendicat ulterior luarea de ostatici și atacurile din sudul Franței, potrivit agenției sale de propagandă AMAQ, citată de AFP. Deși Statul Islamic a revendicat atacul din sudul Franței, serviciile de securitate verifică în prezent dacă gruparea jihadistă se află într-adevăr în spatele acestora, așa cum pretinde.

„Vreau să declar națiunii hotărârea mea absolută de a duce această luptă”, a declarat președintele Macron, vineri seara, alături de premierul Edouard Philippe. „Îi îndemn pe concetățenii noștri francezi să rămână conștienți de amenințarea teroristă, dar, de asemenea, să fie conștienți de forța și de rezistența pe care poporul nostru le-a demonstrat de fiecare dată când a fost atacat", a spus Macron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău