Atac terorist dejucat în Australia | Patru persoane plănuiau să doboare un avion

  • 30 Iulie 2017 09:52
Atac terorist dejucat în Australia | Patru persoane plănuiau să doboare un avion

Atac terorist dejucat în Australia. În urma unei operațiuni majore desfășurate de divizia antitero, poliția din Sydney a arestat patru persoane care plănuiau să doboare un avion.

Potrivit autorităților, suspecții urmau să folosească un dispozitiv artizanal. Nu au precizat însă dacă a fost vizată o cursă internă sau internațională. Premierul australian a anunțat că vor fi introduse măsuri suplimentare de securitate în aeroporturile mari de pe continent, dar a dat asigurări că totul este sub control.

Anchetatorii au confiscat materiale care ar fi putut fi folosite pentru fabricarea unui dispozitiv explozibil improvizat, în urma unor raiduri descrise drept o „operațiune majoră antiterorism”.

Raidurile au avut loc în suburbiile Surry Hills, Lakemba, Wiley Park și Punchbowl, însă nivelul alertei teroriste rămâne  la „probabil”, a anunțat postul de televiziune ABC News Australia.

Un comisar de poliție a precizat că cei patru arestați sunt suspectați că ar fi avut legături cu un presupus complot „inspirat de islamiști”.

„În ultimele zile, forțele de ordine au aflat informații care sugerau că unele persoane din Sydney plănuiau să comită un atac terorist folosind un dispozitiv explozibil improvizat”, a adăugat el.

Comisarul a explicat că poliția nu are încă date despre un „atac anume, despre loc, dată sau moment” și se așteaptă ca ancheta să fie „lungă”.

Aliată apropiată a SUA, Australia se teme că militanții islamiști întors din Orientul Mijlociu ar putea comite atacuri teroriste pe teritoriul său. Insula-continent a fost vizată de numeroase atacuri în ultimii ani, inclusiv o luare de ostatici într-o cafenea din Sydney, soldată cu moartea a doi ostatici și a agresorului.

Aproape 100 de indivizi au plecat din Australia în Siria și luptă în rândurile grupărilor extremiste, între care și gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit cifrelor publicate luna trecută de Ministerul pentru Imigrație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău