Atac sângeros asupra unei baze a armatei din Mali: zeci de morți

  • 02 Noiembrie 2019 09:23
Atac sângeros asupra unei baze a armatei din Mali: zeci de morți

Armata din Mali a suferit vineri una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, după moartea a 53 de militari și a unui civil într-un atac terorist asupra unei tabere militare de la Indelimane, în apropiere de frontiera cu Nigerul, relatează AFP, preluată de Agerpres si Digi24.

De asemenea, un număr neprecizat de soldați malieni erau dați dispăruți, vineri, potrivit unei surse militare.

Atacul de la Indelimane nu a fost încă revendicat, iar circumstanțele acestui nou atac nu au fost precizate până acum.

România participă din luna octombrie cu 120 de miliari la misiunea ONU de menținere a păcii din Mali (MINUSMA), unde grupările jihadiste având legături cu al-Qaida pun probleme mai ales în nordul și centrul țării.

„În urma atacului asupra poziției FAMA (Forțele armate din Mali) de la Indelimane, întăririle trimise la fața locului au găsit 54 de cadavre, printre care un civil”, a anunțat ministrul comunicării din Mali, Yaya Sangare, vineri seară, pe Twitter. Ministrul a menționat că sunt „zece supraviețuitori”, dar și „pagube materiale importante” în baza Indelimane, în localitatea Ansongo, din sectorul Menaka.

„Situația este sub control. Cercetările și procesul de identificare a cadavrelor continuă”, a adăugat ministrul Sangare.

Ce se întâmplă în Mali și ce fel de misiune are România acolo

În urma atacului de vineri, armata din Mali a suferit una dintre cele mai puternice lovituri din ultimii ani, notează France-Presse.

În urmă cu o lună, 40 de militari au fost uciși în două atacuri jihadiste, la 30 septembrie și 1 octombrie, în apropiere de Burkina Faso, țară situată la sud de Mali. Mai multe surse  au estimat însă că acest bilanț oficial de 40 de morți a fost subevaluat.

Nordul statului Mali a ajuns în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste având cu legături cu Al-Qaida, pe fondul derutei armatei din cauza unei rebeliuni a tuaregilor. Jihadiștii au fost în mare parte alungați sau dispersați în urma lansării în ianuarie 2013, la inițiativa Franței, a unei intervenții militare, care continuă și în ziua de azi. Totuși, violențele jihadiste nu numai că au persistat, dar s-au propagat din nord spre centrul Mali, apoi în Burkina Faso și Nigerul vecine, amestecându-se uneori cu conflictele intercomunitare soldate cu sute de morți.

De la mijlocul lunii octombrie, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii din Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM. Militarii români i-au înlocuit pe cei canadieni în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Baza românilor este la Gao, un oraș din estul țării.

Este vorba de 120 de militari (piloți, personal tehnic și medical) ai detașamentului „Carpathian Pumas”, care vor executa, la solicitarea Organizației Națiunilor Unite, misiuni de evacuare medicală - MEDEVAC, misiuni de căutare-salvare - CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare în sprijinul ONU.

Deja militarii români au executat săptămâna aceasta prima misiune de evacuare medicală în teatrul de operații. Echipajele celor două elicoptere IAR 330 L-RM, unul configurat pentru evacuare medicală și un al doilea cu rol de sprijin, s-au mobilizat în vederea evacuării unui militar ONU aflat în misiune de patrulare și care intrase în șoc termic din cauza temperaturilor ridicate, a informat MApN.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău