Atac islamist la Mogadiscio: 3 soldați și un civil au fost răniți

  • 26 Decembrie 2014 13:06
Atac islamist la Mogadiscio: 3 soldați și un civil au fost răniți

rei soldați ai Forței Uniunii Africane în Somalia (Amisom) și un civil au fost răniți joi Mogadiscio, în timpul unui atac al islamiștilor shebab îndreptat împotriva cartierului general al Amisom, a anunțat acesta, asigurând că situația este 'sub control'.

”Situația este total sub control”, a dat asigurări Amisom pe contul său de Twitter, în jurul orei locale 17.30 (14.30 GMT), la circa 3 ore după începutul atacului, precizând că baza sa din Mogadiscio a fost ținta 'unei infiltrări' și că mai mulți atacatori au fost uciși, fără a da cifre, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al armatei ugandeze, un contingent al căreia are în sarcină securitatea bazei, a dat la rândul său asigurări că luptele s-au încheiat și că situația se află sub 'controlul total' al soldaților ugandezi.

'Islamiștii shebab ne-au atacat azi, însă am reușit să-i respingem pe atacatori. Unul dintre ei a fost ucis în interiorul bazei' Amisom, a explicat Paddy Ankunda, precizând că 'atacatorii au intrat incognito' în interior, fără a oferi alte detalii.

Mai multe explozii au fost auzite la începutul după-amiezii de joi în interiorul bazei Halane, situată în extremitatea de vest a aeroportului din Mogadiscio și care găzduiește cartierul general al Amisom, au raportat martori oculari și poliția locală.

Islamiștii shebab au revendicat imediat atacul. 'Trupele noastre de comando sunt în interiorul cartierului general al trupelor străine din Somalia', a afirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestora, Abdulaziz Abu Musab.

O sursă de securitate occidentală vorbea de circa 15-20 de atacatori, fără a preciza câți dintre aceștia au pătruns pe teritoriul bazei. 

Cartierul general al Amisom este o incintă fortificată, situată în perimetrul aeroportului din Mogadiscio, plasat el însuși sub pază întărită și care găzduiește mai multe ambasade și birouri ale ONU.

Amisom, desfășurată din 2007 în Somalia pentru a-i combate pe islamiștii shebab, numără azi peste 22.000 de militari. De trei ani de zile, ea a reușit să-i alunge pe islamiști din Mogadiscio, apoi din majoritatea localităților din centrul și sudul Somaliei. Însă shebab continuă să dețină controlul în vaste teritorii, abandonând lupta convențională pentru acțiuni de gherilă, cum este și atacul de joi din Mogadiscio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău