Atac cu camionetă la Münster | Problemele psihice ale șoferului în centrul anchetei

  • 10 Aprilie 2018 17:34
Atac cu camionetă la Münster | Problemele psihice ale șoferului în centrul anchetei

După ce a înlăturat pista unui atentat islamist, apoi pe aceea a unor legături cu extrema dreaptă, poliția se concentrează asupra personalității șoferului care a ucis două persoane sâmbătă în orașul german.

A doua zi după atacul cu o camionetă din Münster (Renania de Nord-Westfalia), care s-a soldat cu uciderea a două persoane, ancheta se concentrează acum pe personalitatea, vizibil perturbată, a șoferului. Sâmbătă după-amiază, într-un cartier aglomerat din centrul orașului german, o camionetă a intrat în mulțimea aflată într-un restaurant. Două persoane au murit, vreo 12 răniți sunt încă în stare gravă. Șoferul s-a sinucis cu un pistol în vehiculul său, la puțin timp după comiterea faptei.

În momentele de confuzie care au urmat atacului, speculațiile s-au înmulțit. Presa a evocat rapid pista unui atac islamist. În timp ce guvernul și poliția erau prudenți și măsurați, un membru proeminent al AfD (extrema dreaptă), deputata Beatrix von Storch, s-a folosit de Twitter pentru a critica politica Angelei Merkel de primire a refugiaților, în 2015.

Dar de sâmbătă seara, această pistă a fost înlăturată. Se pare că șoferul camionetei este un german de 48 de ani care locuia la Münster și suferea de tulburări psihice grave. "Nu era un refugiat", a ținut să precizeze Herbert Reul, ministrul de Interne din Renania de Nord-Westfalia.

Mass-media din Germania a vorbit apoi despre posibile legăturile cu extrema dreaptă, dar, după cum a explicat duminică după-amiaza șeful poliției, Hajo Kulisch, nu există "nicio dovadă a unor motivații politice" pentru a explica acest act. Adăugând: "Motivațiile și cauzele trebuie să fie mai degrabă căutate la autorul însuși".

Dacă s-ar trasa o paralelă, probabil că ea ar fi cu Andreas Lubitz, copilot al companiei Germanwings, care, pe 27 martie 2015, a provocat prăbușirea unui avion, ucigând 149 de persoane. De altfel, mass-media germană vorbește despre ucigașul de la Münster folosind aceiași termeni ca și pentru Lubitz, evocând un  conducător "amok", termen provenit dintr-un roman al lui Stefan Zweig, și descriind un bărbat cuprins de o stare de furie incontrolabilă finalizată cu un acces de nebunie ucigașă.

Cu toate acestea, autoritățile germane rămân în alertă. Duminică, poliția a anunțat arestarea a șase persoane suspectate de a fi implicate în pregătirea unui act violent în timpul semi-maratonului de la Berlin, care a avut loc în aceeași zi. Potrivit ziarului "Die Welt", principalul suspect ar aparține anturajului lui Anis Amri, responsabil de moartea a 12 persoane în timpul atentatului cu camion de la Berlin, pe 19 decembrie 2016.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău