Atac cibernetic la nivel mondial împotriva propagandei online a grupării jihadiste Statul Islamic (parchetul belgian)

  • 25 Noiembrie 2019 20:00
Atac cibernetic la nivel mondial împotriva propagandei online a grupării jihadiste Statul Islamic (parchetul belgian)

Un atac cibernetic la scară globală împotriva propagandei online a militanților grupului Statul Islamic (SI) a fost lansat în ultimele zile în cadrul unei anchete a justiției belgiene, a anunțat luni parchetul federal belgian, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure, ''mii de conturi active ale agenției de propagandă a SI'', Amaq, au fost atacate de investigatorii belgieni în colaborare cu experți ai agenției europene de poliție Europol.

Contactat de AFP, Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al parchetului federal, specializat în materie de combaterea a terorismului, a confirmat amplul atac cibernetic fără a furniza cifre precise.

O conferință de presă este programată la ora 14:00 (13:00 GMT) la sediul Europol din Haga, în Olanda, pentru detalii privind operațiunea, a precizat Van Der Sypt.

''I-am dezactivat pentru moment'', a spus purtătorul de cuvânt, ''dar nu suntem naivi, în 2018, un prim atac cibernetic nu i-a împiedicat să revină''.

Parchetul federal belgian a fost deja implicat într-un atac cibernetic asupra Amaq în 2018, dar agenția, site-urile și conturile anexate au fost reactivate la scurt timp după aceea.

"Asta ne-a surprins puțin și de aceea am încercat să acționăm mai bine de data asta", a declarat Van Der Sypt pentru agenția de presă Belga.

La 27 aprilie 2018, Europol a anunțat că a condus cu succes o ofensivă a poliției internaționale ''fără precedent'', destinată să paralizeze principalele organe de propagandă online ale SI.

Operațiunea a necesitat doi ani de lucru. Datorită colaborării polițiilor din SUA și UE, operațiunea s-a desfășurat timp de două zile în opt țări și a vizat în special agenția Amaq folosită de islamiștii radicali pentru a revendica atentate și a răspândi apelurile la jihad.

Ancheta din Belgia, țară lovită la 22 martie 2016 de un dublu atentat sinucigaș soldat cu 32 de morți la Bruxelles și revendicat de SI, este efectuată de Poliția Judiciară Federală din provincia Flandra de Est sub autoritatea unui judecător de instrucție specializat în infracțiuni informatice.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău