Atac cibernetic de amploare în Ucraina. Sunt vizate ministerul Apărării și două bănci

  • 15 Februarie 19:26
Atac cibernetic de amploare în Ucraina. Sunt vizate ministerul Apărării și două bănci

Două mari bănci de stat și site-ul Ministerului Apărării au fost vizate de un atac cibernetic, au anunțat marți seară autoritățile ucrainene, în plină criză ruso-ucraineană, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit unei informații publicate inițial de agenția rusă de știri TASS și preluate de Reuters este vorba despre băncile Privatbank și Oșadbank, care între timp a confirmat că e vizată de un atac cibernetic.

Centrul ucrainean pentru comunicare strategică și securitatea informației, care face parte din Ministerul Culturii, nu a precizat cine este responsabil pentru atac, dar comunicatul dat publicității pare să indice o culpă a Rusiei.

"Nu este exclus ca agresorul să fi folosit tactici și mici trucuri murdare din cauza faptului că planurile sale agresive nu funcționează la scară mare", a precizat centrul în comunicat.

Kievul a acuzat Moscova de atacuri similare și în trecut, după ce Rusia a început să comaseze peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale.

Un mesaj de pe pagina web a Ministerului Apărării din Ucraina anunță că se efectuează lucrări de întreținere. Ministerul a postat pe Twitter că site-ul său pare să fie vizat de un atac cibernetic și că se depun eforturi pentru a restabili accesul.

Oșadbank a confirmat că este vizată de un atac cibernetic, care a dus la încetinirea unora dintre sistemele sale. Centrul de comunicații strategice a informat că și Privatbank are probleme cu plățile și cu o aplicație bancară. Privatbank nu a comentat până acum informația.

Reuters relata luni, citând surse occidentale din domeniul securității, că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informațional și de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, precum rețelele de electricitate și gaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău