”Metoda dezvoltată de noi și folosită acum este singura implementabilă pentru a descoperi sisteme planetare în alte galaxii”, spune Rosanne Di Stefano de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA.
Sistemul binar în cauză conține o gaură neagră sau o stea neutronică ce se află lângă o stea cu o masă de 20 de ori mai mare decât a Soarelui. Estimările cercetătorilor sunt că planeta ar fi cam de dimensiunea lui Saturn.
Metoda tranzitului a fost folosită pentru a descoperi cele mai multe exoplanete, dar pentru cele din afara galaxiei nu funcționează prea bine din cauza distanței foarte mari care face ca extrem de puțină lumină să ajungă la telescop și prea multe obiecte sunt ”aglomerate” într-un spațiu mic, făcând greoaie detectarea.
Tranzitul se referă la perioada când o exoplanetă trece prin fața stelei sale atunci când este observată cu telescopul de pe Terra. În cazul nostru tranzitul a durat trei ore. Se estimează că un tranzit similar se va petrece abia peste 70 de ani pentru planeta în cauză.